https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Knokse echtpaar legt 43 Ironmans af

Luc Vanmaele en Martine Aerts: “Een einddoel hebben we niet, maar we beseffen op onze leeftijd dat elke wedstrijd de laatste kan zijn.” © ACR
Redactie KW

Het is voor weinig echtparen weggelegd. Luc Vanmaele en Martine Aerts hebben samen reeds 43 Ironmans afgelegd. De laatste voor Martine was in Nice waar ze op 61-jarige leeftijd als oudste deelneemster een ticket voor Hawaï 2022 op zak stak. “Zolang ons lichaam het aankan, zonder onoverkomelijke blessures, blijven we doorgaan. Een datum om effectief te stoppen is er niet.”

Het Knokse echtpaar zag door triatlon reeds een groot deel van de wereld: Lanzarote, Zuid-Afrika, Texas, Wales, Maleisië, Roth, Zurich, Venetië…

Luc Vanmaele begon in Almere en in de jaren 90 met de Coast Triatlon in Middelkerke. Argentinië was de enige race waar hij de finish niet bereikte. Martine Aerts was een late roeping. Voor haar derde deelname in Hawaï in oktober volgend jaar kan ze kiezen voor de 6de of de 8ste. De wedstrijd voor dames pro’s vindt plaats op donderdag 6 oktober 2022, de wedstrijd voor mannen pro’s op zaterdag 8 oktober 2022 en de Age Groupers worden over die twee dagen gespreid.

“We kunnen onze lijst nog amper bijhouden. Maar zolang we gezond blijven en ons lichaam het aankan, gaan we door”, opent Martine.

“Ondertussen lopen we wel meer gevaar op blessures, overbelasting, tendinitis. Een einddoel hebben we niet, maar we beseffen op onze leeftijd dat elke wedstrijd de laatste kan zijn. We doen niet zoveel races. We hebben een doel om ons te trainen, dat is onze hobby, maar zonder wedstrijd zou het er bij ons minder van komen”, vult Luc aan.

“Om ons lichaam verder te onderhouden, zou een halve afstand eigenlijk beter zijn, ook al zijn we redelijk snel gerecupereerd”, vindt Martine. “Een volledige is te extreem, maar het blijft een microbe, een verslaving. Als we over de eindmeet komen zijn er meteen plannen voor een volgende.”

Luc en Martine proberen zoveel mogelijk verschillende Ironmans te doen, gekoppeld aan wat toerisme, een impressie van waar ze verblijven. “Nice was mijn eerste deelname, met toch wel 2.400 hoogtemeters. Tijdens het fietsen wilde ik ook wat genieten van het mooie landschap.” Martine finishte in de Zuid-Franse Ironman in 14u.30’.

Luc gaat in het voorjaar nog een poging ondernemen om zijn vrouw in Hawaï ook sportief te vergezellen. “Ik zoek waar de kans het grootst is”, vertelt hij. “Ik zit nu in de categorie waarin de meeste van mijn tegenstanders reeds gepensioneerd of semiprof zijn en voltijds kunnen trainen. Ik heb het door mijn beroepsbezigheid en de variabele uren moeilijker om dat evenwicht te zoeken. Als het niet lukt, ga ik mee om Martine haar valies te dragen.”

Klagenfurt

Luc begon met triatlon, Martine, die reeds aan sport deed, is hem daarin gevolgd. “Luc en ik wilden samen iets doen, waarin we onze grenzen konden verleggen. Mijn eerste was een achtste afstand. Ik was goed gedrild: niet te hard trainen en veel drinken. Op den duur geraak je aan die volledige afstand. Mijn mooiste Ironman was wellicht Klagenfurt, met het hele team van de triatlonclub uit Knokke. Qua beleving, sfeer en parcours. Iets unieks. Ik heb meest afgezien in Santa Rosa in Californië waar Luc mij heeft vooruit gestuwd.”

Luc begon destijds in 1990 met een eerste deelname aan Dwars door Brugge. “Ik was nadien doodop. Toch volgden er marathons, op de halve en de volledige afstand. Zo ontdekte ik een kwarttriatlon.” Ook die werd een halve en nadien een volledige.

“Ik deed reeds alle edities van de Zwintriatlon mee, samen met Luc Devooght als hoofdtrainer bij 3TK, die te vroeg overleed. Luc en ik waren zowat de pioniers van de lange afstand in Knokke. Velen zijn ons ondertussen gevolgd.”

Knokke-Heist is overigens aardig op weg om de gemeente met het hoogste Ironman Quotiënt of het aantal mensen die een Ironman op het aantal inwoners vervolledigd hebben.

Zwintriatlon

“De Zwintriatlon is de katalysator die alles in gang heeft gezet. Zij geven de lokale inwoners voorrang bij het inschrijven. Er is geen andere wedstrijd waar zoveel vrouwen aan deelnemen. Zij krijgen tevens iets extra’s of een mooi aandenken. Een verdienste van de Sportdienst.”

Martine Aerts

Geboortedatum: 7 juni 1960.

Geboorteplaats: Mortsel.

Woonplaats: Knokke-Heist.

Beroep: paramedische hulp op de consultatie in AZ Zeno.

Kinderen: binnen een nieuw samengesteld gezin, vijf kinderen en zes kleinkinderen.

Sportclubs: tot voor kort jaren lid van Tri Team Knokke-Heist. Nu individueel.

Palmares triatlon: Onder andere twaalf Ironmans. Eerste in Regensburg (2010), Laatste in Nice in 2021 is goed voor een derde deelname in Hawaï in oktober volgend jaar. In 2015 stond ze er samen met haar echtgenoot aan de start. De eerste was in 2012 waar ze tiende werd in haar leeftijdscategorie. Een beste tijd was er in Klagenfurt in 10u.49’ in 2011.

Luc Vanmaele

Geboortedatum: 20 januari 1959.

Woonplaats: Knokke-Heist.

Beroep: longarts in AZ Zeno.

Sportclubs: tot voor kort jaren lid van Tri Team Knokke-Heist. Nu individueel. Peter van de Ironman Club Knokke-Heist.

Palmares triatlon: Eerste triatlon in 1994. In Kuopio in Finland in augustus voor de 31ste keer een Ironman. Vier deelnames in Hawaï (2004, 2006, 2011 en 2015). Beste prestatie was in Sherborne tijdens een heel zware wedstrijd in 10u.17’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.