Knokkenaar Frederik Boussy aan de start van eerste Viven in Damme

Frederik Boussy uit Knokke-Heist langs het parcours in Oostkerke. © ACR
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportjournalist

Op zaterdag 5 september zou in Damme de eerste Viven Triatlon plaatshebben. Door blauwalgen kan er echter niet gezwommen worden in de Damse Vaart zodat de organisatie voor een duatlon moet kiezen. “Het fietsen en lopen blijft ongeveer op het parcours waar ik train”, zegt deelnemer Frederik Boussy.

Voor de triatleten uit de buurt van Knokke, Brugge en Damme was het alvast een mooi initiatief. Maar zij mogen hun zwemuitrusting dus thuis laten. “We zijn er ons van bewust dat niet elke atleet hiermee zal tevreden zijn, maar de wedstrijd afgelasten is de allerlaatste optie”, klinkt het bij de organisatie.

Er werd nog een aanvraag ingediend om in het Leopoldkanaal te zwemmen, maar dat alternatief achtten ze bij het ter perse gaan bijzonder klein.

Frederik Boussy uit Knokke-Heist staat na zijn koksopleiding en diverse stages in het buitenland achter het fornuis van Mas Brasa in de Smedenstraat in Knokke-Heist. Hij geniet momenteel van een week vakantie, een unieke gelegenheid om zaterdag in Damme mee te doen.

Vertrouwd traject

Indien er voor een duatlon wordt gekozen, is er een rolling start bij aanvang van de eerste loopsessie over een afstand van 3,3 km, gevolgd door drie ronden van 15 km fietsen en nog eens 10 km lopen met aankomst aan de kerk van Oostkerke.

Een vertrouwd traject voor Frederik die daar tijdens de voormalige triatlon al twee keer als derde op het podium stond en ondertussen tien jaar competitief met triatlon bezig is. “Elk jaar probeer ik een mooie progressie te maken”, vertelt hij. “Met de Zwintriatlon, die in mijn gemeente enorm populairder wordt, werd ik alsmaar meer aangemoedigd.”

Vooral onder de Knokkenaars, wat voor een bijzondere en een uitzonderlijke sfeer zorgt. Helaas dit jaar niet, want zowel de kwart- als de halve afstand zijn geschrapt. “Ik heb begrip voor die beslissingen en de opgelegde maatregelen, maar het stoort mij dat de Ironman in Nice bijvoorbeeld geannuleerd werd en de start van de Tour er wel kon plaatsvinden. Triatlon is toch ook een individuele sport.”

Ironman

Frederik ging deze maand na Klagenfurt en Mallorca voor zijn derde volledige Ironman, in Cervia Italië, maar ook die werd geschrapt, net als zijn twee halve Ironmans voor dit jaar, in Friesland en Marbella. Na de Viventriatlon volgt de week nadien op zondag nog de afscheidswedstrijd van Frederik Van Lierde, op de halve afstand in Menen.

Ondanks de lockdown en de vele maatregelen van de voorbije maanden heeft Boussy, onder leiding van Peter Croes als zijn coach, toch een mooi trainingsparcours kunnen afleggen. En stak hij meer tijd in het fietsen en het lopen.

Zonder toeschouwers

“Ik ben benieuwd naar mijn eerste wedstrijd. Zij het in een andere sfeer want er worden geen toeschouwers toegelaten. Er is ook een rolling start, dus zullen we niet precies weten in welke positie we bezig zijn. Het wordt nog meer een race tegen de tijd”, vindt Frederik.

Hij startte twee jaar geleden op vraag van enkele sponsors en om jonge triatleten te betrekken met Stork Triatlon Team. De Knokkenaars Christophe Breugelmans, Bart Vantorre, Gilles Baeckelandt en Diego Poppe maken daar ook deel van uit.

De kok van Mas Brasa heeft een druk beroepsleven, maar probeert toch dagelijks een paar uurtjes te trainen. “Het is vooral een uitlaatklep en iets wat ik enorm graag doe. Op zondag doe ik wel eens een duurtraining of ga ik vijf, zes uur fietsen. Ik ben nu 37, mijn droom is op mijn veertigste in Hawaï aan de start te staan.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier