Knack Volley: “Minder dan 10 procent kans tegen beste ploeg ter wereld”

Kan Hendrik Tuerlinckx woensdag mee voor een stunt tegen Civitanova zorgen? (foto Belga) © belga
Valerie Van Avermaet

Het beste team ter wereld, daar moet Knack Volley Roeselare woensdag voorbij. Een aartsmoeilijke opdracht. Het Italiaanse Cucine Lube Civitanova in de kwartfinale van de Champions League treffen, is evenwel een droomaffiche. Knack heeft bovendien niets te verliezen, want bij de laatste acht geraken, was al een ongelofelijk straffe prestatie op zich.

“Heel straf”, vertelt Guido Declercq, Champions League-director van Knack Volley. “Sinds 2018 is de regelgeving veranderd en is het voor kleine volleyballanden zoals België moeilijker om door te stoten.” Voor 2018 mochten er 24 ploegen deelnemen, nu zijn dat er nog maar 20. Bovendien hebben toplanden Polen, Rusland en Italië elk drie deelnemende teams. “Dat maakt negen topclubs in totaal en er zijn vijf poules met telkens vier ploegen. Als klein land moet je dus hopen dat je in een poule terechtkomt met slechts één topteam, anders kan je het vergeten. Dit jaar had Roeselare dat geluk.”

“Roeselare heeft minder dan tien procent kans, want Civitanova is de beste ploeg ter wereld”

Enkel de poulewinnaars en de drie beste tweedes stootten door naar de kwartfinale. “Aangezien niet alle tweedes doorgaan, moet je dus ook hopen dat toppers steken laten vallen.” Ook daarin had Roeselare geluk. Topclubs als Zenit Kazan en Verva Warschau eindigden beiden immers pas als derde in hun poule. “Ik zie het niet snel gebeuren dat een Belgisch team er in de toekomst in slaagt om zich nog eens voor de kwartfinales te plaatsen.”

Droomtegenstander

Knack Volley raakte in het verleden al enkele keren voorbij de eerste ronde, maar door de nieuwe regelgeving is dit kunstje dus nog net wat straffer. Om de halve finale te bereiken, zal er echter een half mirakel nodig zijn. “Roeselare heeft minder dan tien procent kans, want Civitanova is de beste ploeg ter wereld. Voor onze spelers is dit een droommatch. Als we hen met de hulp van het publiek aan het wankelen krijgen, zit setwinst er misschien in. Het blijft sport: alles kan.” (Valerie Van Avermaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier