Kitesurfer Daan Baute uit Beernem vierde op WK U17

Daan Baute liet de deelname aan zijn eerste WK niet onopgemerkt voorbijgaan. © (Foto Giovanni Mitolo/ IKA Media)

In het Italiaanse Gizzeria werd de voorbije week de Formula Kite Youth World KiteFoil Race georganiseerd. Een prestigieuze kiterace die voor het eerst ook voor de leeftijdscategorie U17 plaatshad. Daan Baute uit Beernem behaalde er tijdens zijn eerste deelname aan een wereldkampioenschap een vierde plaats.

De zestienjarige Daan Baute is reeds de helft van zijn leven met surfen bezig en is zo lang verbonden aan de Icarus surfclub in Zeebrugge. Nico Paelinck, eigenaar van de Icarus surfshop is zijn leermeester. Baute ontving in 2019 van de zeilsportfederatie de Rookie of the Year trofee en kroonde zich vorig jaar tot nationaal kampioen KiteFoil Racing. Dankzij deze Belgische titel mocht hij in Italië ons land verdedigen.

De eerste dag verliep het in Hang Loose Beach niet naar wens voor de Beernemnaar. Hij kende materiaalpech, maar geloofde steevast in een remonte. Daar slaagde hij ook in. Hij klom na zestien races naar een vierde plaats overall met 56 punten. De winst was voor de Pool Jan Koszowski met 20 punten. Zondag tijdens de finale medaillerace behaalde Daan een knappe derde plaats. “Ik ben super tevreden met deze resultaten. Ik had het niet zo mooi durven dromen” reageert de West-Vlaming. “Ik kan mij nu focussen op het EK, tijdens de eerste week van september in het Franse Montpellier. (ACR)