Kimmer Coppejans (ATP 289) steeg in twee maanden bijna 100 plaatsen

De nog steeds maar 24-jarige Oostendse profspeler Kimmer Coppejans heeft in zijn carrière heel wat watertjes doorzwommen. De laatste anderhalve maand, met onder andere een halvefinaleplaats in Scheveningen, deed hem weer meer dan tachtig plaatsen stijgen op de ATP-lijst.

Kimmer Coppejans kan opnieuw vooruit blikken. Het vertrouwen is terug. © BELGA

De carrière van Coppejans is al geruime tijd gekenmerkt door vallen en opstaan. Halfweg de zomer van 2017 tuimelde hij op een week tijd uit de top 300. In mei dit jaar stond hij zelfs even 371ste. Een halve finale in het Nederlands Scheveningen gaf hem de boost die hij zo nodig had. Begin deze maand verloor hij in het Duitse Pullach na een tiebreak in de derde set van het nummer 90 Vesely. “Ik had dan zelf nog drie wedstrijdballen gehad, maar telkens kon Vesely deze met een superslag neutraliseren. Natuurlijk was dit een serieuze domper, maar het feit dat ik terug tegen spelers van dat niveau kan wedijveren, zorgde voor de nodige vertrouwensboost. Nu ben ik mentaal klaar om er een stevig seizoenseinde aan te breien. Mijn doel is om terug de kwalificaties van de Grand Slams te mogen spelen. Daarvoor zou ik toch wel in de top 230 moeten geraken.”

Dat het lange tijd minder goed ging, was vooral aan zijn fysieke paraatheid te wijten. “Ik ben zo’n zes keer na elkaar ziek geworden. Telkens ik terug wilde opbouwen, sputterde mijn lichaam tegen. De laatste keer heb ik tien dagen lang mijn bed moeten houden en verloor ik maar liefst vijf kilogram. Ik ben al een magere spriet (64 kilogram, red.) dus kun je al denken hoeveel kracht ik daarbij kwijt was gespeeld. Na heel wat medische testen te hebben ondergaan, besloten mijn coaches Mike Lynch en Carl Maes om mijn trainingen minder zwaar te maken en ook de rustpauzes tussen de tornooien wat langer te maken. Nu voelt het veel beter aan. Zowel lichamelijk en mentaal ben ik terug klaar om het betere werk te overleven.”

Kimmer Coppejans is nog steeds maar 24 jaar. Toch vragen vele mensen zich af hoe lang dit nog haalbaar is om buiten die top 100 te blijven overleven. “Ik ben duidelijk geen opgever en doe er alles aan om mij terug op te werken. Het verschil met zo’n vijf jaar geleden is vooral de verantwoordelijkheid dat men meedraagt. Ik kende een mooie jeugdcarrière en leek aanvankelijk de overstap naar de profs makkelijk te verteren. Nu is het knokken voor elk punt. Ik ben wel terug veel meer in Oostende, maar tornooien speel ik zowat uitsluitend buiten de landgrenzen. Wie me echt eens aan het werk wil zien, zal daar halfweg oktober de kans toe krijgen. Dan speel ik in Antwerpen het enige ATP-tornooi in de omgeving”, aldus Kimmer Coppejans.

(John Loncke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.