Hoewel het deelnemersveld in Oudenaarde vooral West-Vlaams kleurde, waren het de Oost-Vlamingen die met de meeste aandacht gingen lopen. Pieter Tsjoen vormde opnieuw een team met Kevin Abbring, met wie hij aanvankelijk het stuur ging delen. Uiteindelijk zat de Nederlander de ganse wedstrijd achter het stuur. In de openingsronde moest hij nipt Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) voor zich dulden, maar de extra pk's van de Ford Fiesta R5+ maakten het verschil in de drie volgende ronden. Abbring pakte er telkens vier seconden bonus en schonk corijder Tsjoen zo een felbegeerde thuiszege.

"Ik heb me geweldig geamuseerd," vertelde Abbring. "Deze Fiesta R5+ heeft erg veel tractie en hij heeft veel punch dankzij de R5+ configuratie. We hebben tijdens de service de wagen telkens een beetje verbeterd." BK-leider Verschueren, die het liever ook tegen Tsjoen had opgenomen, moest uiteindelijk 12.8" toegeven. "We hebben erg hard gereden, maar zonder over de limiet te gaan. Maar, tegen de Ford waren we kansloos deze keer. Die 35 of 40 pk maken toch een serieus verschil."

De derde podiumplek ging verrassend naar Fréderic Miclotte. De bekende corijder, pas voor de derde maal zelf achter stuur, klopte met een Skoda Fabia R5 enkele R5-piloten met meer ervaring. "Vooraf had ik gehoopt op een top vijf, maar dit overtreft mijn stoutste verwachtingen. Deze Skoda is echt een plezante auto voor een piloot met weinig ervaring," aldus Fred. Waregemnaar Geoffrey Vander Schelden (Ford Fiesta R5) finishte als eerste West-Vlaming op een vierde plek. Porsche-rijder Claudie Tanghe ging in de laatste ronde nog over Poperingenaar Steve Bécaert (Citroën DS3 R5) naar de vijfde plek. Jochen Claerhout tikte met zijn Porsche 997 GT3 als zevende aan.

Vermeirsch klopt Lietaer

Nadat hij vorige week een ruime overwinning behaalde bij Historics in Roeselare met zijn Subaru Legacy, koos Paul Lietaer in Oudenaarde opnieuw voor zijn Ford Escort MK 2. Daarmee was hij niet opgewassen tegen Dirk Vermeirsch. De Pittemnaar werd achtste algemeen met zijn Ford Sierra Cosworth en klopte 'de Polle' met elf seconden. Na de late opgave van Thomas Vauterin (BMW M3) met mechanische problemen werd Zillebekenaar Bram Fonteyne (Volvo 242) knap derde in Divisie 4-5, vlak voor VAS-titelrivaal Danny Kerckhof (BMW E21).

In Divisie 1-2 ging de overwinning weinig verrassend naar Avelgemnaar Stefaan T'Joens (Renault Mégane RS). Na de late sortie van Peter Vanderhauwaert (Subaru Impreza) mochten Jeffrey Decock (Honda Civic) en Ludovic Vitse (Opel Astra) mee op het podium bij de standaardwagens.

(JDH)