Kenneth Vandendriessche wint in Lanzarote zijn eerste Ironman

Kenneth Vandendriessche. © DAVID PINTENS BELGA
Tom Vandenbussche

Kenneth Vandendriessche heeft zaterdag in Lanzarote de eerste Ironman uit zijn carrière gewonnen. Hij legde de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen af in 8u.39’56”. Daarmee was hij bijna drie minuten sneller dan de Deen Mathias Petersen.

Hij had een droom en gisteren maakte hij die waar. Kenneth Vandendriessche, een 30-jarige triatleet uit Izegem, won de zwaarste Ironman ter wereld. Op zijn Lanzarote, het eiland waarop hij zijn Britse vrouw Rachel vijf jaar geleden leerde kennen. “Mijn wildste droom is uitgekomen.”

Vandendriessche kende de perfecte dag. “Ik heb een heel slimme race afgewerkt. Mijn coach Filip Speybrouck en ik hadden een wattageplan opgesteld en daar heb ik me zoveel mogelijk aan gehouden. Halfweg de marathon kwam ik door met een looptempo van 3’42” per km. Toen besefte ik: dit is straf. Het was alles of niets, want die Deen liep voor me. Maar toen ik bij hem kwam, kreeg ik vleugels. Dit is ongelofelijk. Als iemand mij vroeg welke Ironman ik ooit wou winnen, zei ik altijd Lanzarote. Mijn wildste droom is uitgekomen.”

De zege van Vandendriessche mag gerust de triomf van de doorzetting genoemd worden. Sinds zijn overstap uit de duatlonsport in 2013 wisselde het West-Vlaamse fiets- en looptalent uitstekende en dramatische wedstrijden met elkaar af. Als mindere zwemmer is Vandendriessche in de almaar evoluerende triatlonsport te vaak afhankelijk van externe omstandigheden, maar twaalf maanden geleden toonde hij bij zijn Ironmandebuut, ook op Lanzarote, dat hij tot grootse dingen in staat is: achtste ondanks rugproblemen en de snelste marathontijd. “Fysiologisch gezien is Kenneth dan ook perfect geschikt voor een Ironman”, vertelt zijn coach. “Als loper en fietser is hij een natuurtalent. Hij is licht gebouwd en loopt heel efficiënt. Door zijn hoog vermogen per kilo lichaamsgewicht komt hij op een lastig parcours het best tot zijn recht. Lanzarote is op zijn lijf geschreven. Als Kenneth als triatleet nog iets wilde betekenen, moest en moet het op de volledige afstand gebeuren.”

Op zijn Lanzarote

Gisteren gebeurde het. Op Lanzarote dan nog. Zijn Lanzarote. “Dit is een heel speciaal eiland voor mij. Hier kom ik altijd trainen en heb ik in 2017 mijn vrouw Rachel leren kennen. Ik was op stage in Club La Santa en zij was daar zwemmanager. Ik herinner me nog goed die editie van de Ironman. Rachel moest helpen en ik was erbij als supporter. Bart Aernouts won. Ik vond het zalig om dat te zien. En nu, vijf jaar later, win ik zelf de Ironman van Lanzarote. Ongelofelijk!”

Lanzarote is de zwaarste triatlon uit het Ironman-circuit. Zwaarder zelfs dan de Ironman van Hawaï. Met dank aan het veeleisende parcours, de vochtige warmte en de strakke wind. Na zijn derde Europese duatlontitel en een bronzen WK-plak stond Vandendriessche met vertrouwen aan de start. Na het zwemmen keek hij tegen een achterstand van 6’22” aan, maar een toptijd in zowel het fietsen als lopen (2u.40’37”!) volstonden om zijn eerste zege ooit in een volledige Ironman te behalen, voor de Deen Petersen (op 2’49”) en de Duitser Bahlke (op 11’17”). Bart Aernouts werd tiende op 25 minuten.

Opmerkelijk: Vandendriessche is geen fulltime prof. Hij werkt halftijds voor hoofdsponsor Itzu. “Mijn grootste probleem is dat ik de beste wil zijn en ik niet gelukkig ben als dat niet lukt. Met die job heb ik nu iets om dat beter te relativeren.”

Met zijn zege heeft Vandendriessche meteen ook zijn ticket voor het WK op Hawaï beet. “En misschien neem ik begin september ook deel aan het WK duatlon in Zofingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier