Keiharde tackles, knuffels en genderregels: dit was de Belgian Quidditch Cup 2019

Redactie KW

Vorig weekend werd in de Nekker in Mechelen de Belgian Quidditch Cup 2019 gespeeld. De West-Vlaamse eer werd verdedigd door de Undead Dragons. Ze behaalden een eervolle voorlaatste plaats.

Zwerkbal of quidditch was oorspronkelijk een fictieve sport, uitgevonden door J.K. Rowling. Deze Britse schreef de bekende Harry Potter-boeken. Net zoals in de boeken spelen er per wedstrijd twee teams van zeven spelers tegen elkaar, die gedurende de wedstrijd steeds een stok ofwel ‘bezemsteel’ tussen hun benen houden. Het belangrijkste verschil tussen de sport in de boeken en in het echt, is natuurlijk dat de spelers niet vliegen op de bezems. Alles speelt zich op de grond af.

Slurk, beukers en de snaai

De sport heeft verschillende elementen uit andere sporten zoals rugby, trefbal en handbal. Zo mag er getackeled worden onder strenge voorwaarden. Er zijn 4 ballen in het spel. De slurk wordt achterna gezeten door 3 spelers: de jagers. Zij maken de doelpunten. De 2 andere spelers, de drijvers, proberen met beukers spelers van de tegenstander een time-out te bezorgen. De wachter beschermt de doelringen. De zoeker gaat achter de snaai aan.

Onze reporter ging aan de slag als drijver. De bedoeling is om met een van de deels opgeblazen volleyballen de tegenstanders te raken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je de helft van de meer dan 100 spelregels niet kent. En als ‘tackelen onder strenge voorwaarden’ meer toegepast wordt dan gedacht. De beschermende mondstukken zijn echt niet voor de show.

Keiharde tackles, knuffels en genderregels: dit was de Belgian Quidditch Cup 2019

Verdraagzame sport

De Undead Dragons is een team dat bestaat uit mensen waarvan vele elkaar niet kennen. Ze hebben zelfs nog nooit samen getraind. Bovendien zijn de deelnemers die elke spelregel kennen op één hand te tellen. Echte hoop op winst was er niet, maar dat geeft niet. Ondanks het feit dat zwerkbal steeds professioneler wordt in België blijft het een van de meest verdraagzame sporten op de planeet.

Scheidsrechters roepen niet, maar leggen vriendelijk uit. Elke wedstrijd wordt afgesloten met knuffels voor iedereen. Die verzachten enigszins de pijn van de drie geleden verliezen en de lichte hersenschudding. Absoluut uniek is de zogenaamde ‘genderregel’. Die stelt dat maximaal 4 spelers van hetzelfde team op het veld zich met hetzelfde gender mogen identificeren. Deze gendercatergorieën houden in: man, vrouw en non-binary. Deze regel werd gemaakt om transgenders en mensen die zich als ‘anders’ identificeren op vlak van geslacht een kans te geven binnen de sport.

Zege voor Antwerpen

Onze Undead Dragons verloren hun eerste wedstrijd tegen de Ghent Gargoyles II met 60 – 100. De match tegen de Liège Leviathans strandde op 190 tegen 70 en tegen de Ghent Gargoyles I uiteindelijk werd het na een dikke 18 minuten 150 – 20. De finale werd uitgevochten door Antwerp Quidditch en de Ghent Gargoyles I. Antwerpen won zoals verwacht met een overtuigende 260 tegen 50.

Kriebelt het bij jou ook om eens een stok tussen de benen te steken? De Undead Dragons trainen vanaf nu onder hun nieuwe naam West Flanders Warlocks Quidditch Club, elke zondagvoormiddag op de velden van KRC Harelbeke. Je kan ze contacteren via hun Facebookpagina. Wie weet heb jij wel meer talent dan onze reporter?

(AN)

Keiharde tackles, knuffels en genderregels: dit was de Belgian Quidditch Cup 2019

Keiharde tackles, knuffels en genderregels: dit was de Belgian Quidditch Cup 2019

Keiharde tackles, knuffels en genderregels: dit was de Belgian Quidditch Cup 2019

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier