Katrien Rogiers en Kyarah Allaert zijn ambassadeur en model voor sportmerk: “Bewust verkeerd durven lopen”

Katrien Rogers en Kyarah Allaert in hun plunje waarvoor ze respectievelijk ambassadeur en model zijn.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Katrien Rogers en Kyarah Allaert in hun plunje waarvoor ze respectievelijk ambassadeur en model zijn.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Katrien Rogiers en Kyarah Allaert zijn allebei late roepingen, maar blijven gebeten door de loopmicrobe. Deze twee ‘zotte dozen’ kunnen het erg goed met elkaar vinden. En beiden engageren ze zich ook voor een merk van sportkledij waarvoor Katrien als ambassadeur fungeert en Kyarah fotomodel is.

Een babbel met Katrien Rogiers (59) en Kyarah Allaert (39) gaat er heel guitig aan toe. Afspreken doen we op de piste in de Spanjestraat. Aanleiding is het feit dat ze allebei in zee zijn gegaan met het bedrijfje van Koen De Volder. De zaakvoerder van Blue Globe Sports verkocht zijn succesvol landmetersbedrijf om zich op sportkleding te storten. De kleding is bestemd voor triatleten, lopers en fietsers. Met Peaks (zwemmen), Trititan (lopen en fietsen) en Jolie (vrouwelijke tegenhanger van Trititan) zijn er drie merken op de markt. Koen doet een beroep op ambassadeurs, sporters op hoog niveau die zijn kledij kunnen uittesten.

“En zo kwam ik in beeld”, zegt Katrien Rogiers. “Koen zocht nog iemand die lange afstanden liep. In Murcia 2017 werd ik nog wereldkampioen op de 100 km, ik pakte ook al de Belgische titel over alle leeftijdscategorieën en heb met 9u.04’ ook nog de beste Belgische chrono achter mijn naam.”

100 km in Amiens

Katrien, die in zakenkantoor Kerkhof in Kachtem werkt, begon pas laat met lopen. “Ik kom uit de paardensport. Ik deed aan dressuur, jumping en military. Ik had ook drie paarden, maar toen mijn papa overleden is, ben ik gestopt. In plaats van Start to Run ben ik begonnen met Start to Marathon”, lacht Katrien. “En ondertussen heb ik sinds 2004 al een marathon of 45 in de benen. Vaak koppelde ik dat dan aan een citytrip.”

Door corona waren er nauwelijks wedstrijden het afgelopen jaar. “Ik ben uitgenodigd naar Amiens waar op 16 oktober een 100 km op het programma staat. Naar zo’n wedstrijd werk je wel een jaar toe. Onder leiding van sportfysioloog Filip Speybrouck van sportmedisch labo Sportkamer hanteer ik nu een andere voorbereiding.”

Ik fiets iedere dag vanuit Roeselare naar mijn werk in AZ Delta Menen en terug

Kyarah Allaert is uit Geluwe afkomstig, woonde een tijdje in Ieper en is nu Roeselaarse. “Ik heb me omgeschoold en ben nu verpleegkundige in AZ Delta Menen. Ik fiets er elke dag naar toe, goed voor zo’n 40 kilometer. Ik sport ook iedere dag, maar door corona werd dat meer en meer fietsen. Misschien waag ik me ooit wel aan een triatlon, want ook het zwemmen gaat vrij goed. Ik begon pas op mijn 24ste met lopen en stortte met vooral op stratenlopen”, doet Kyarah haar verhaal. Katrien: “Ze gaat het niet over zichzelf zeggen, maar ze is echt goed. Haast overal waar ze komt, staat ze op het podium.”

Aan een marathon nam ze nog niet deel. “Het zeg me niet veel”, neemt Kyarah weer over. “30 km lopen is geen probleem, maar ik weet niet of ik me ooit aan een marathon waag. Door corona hadden we geen doelen meer, ik werd er echt mottig van.”

Looproutes

Ook de nieuwe looproutes, bewegwijzerd door stad Roeselare, kennen voor Katrien geen geheimen meer. “Ik loop vaak op die baantjes en ik zou ook wel eens bewust verkeerd durven lopen. Zo kom ik aan nog meer kilometers.”

Katrien Rogiers is dus ambassadeur voor sportmerk Jolie. “Wij krijgen de nieuwe ontwerpen om die uit te testen. Dat zijn dan bijvoorbeeld loopjurkjes. We moeten dan nagaan of die na pakweg 30 kilometer niet beginnen te snijden. We geven feedback aan de ontwerpers. Omdat ze ook nog op zoek waren naar modellen tipte ik Kyarah.”

“Ik ben geen echt fotomodel hoor”, lacht Kyarah. ”Ze zochten gewoon sportieve types om de kleding te showen. En ik ben er met plezier op in gegaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.