Kajakker Tristan Vanasten haalt twee keer de beste acht, maar geen finale op K1-1000m

Dat Tristan Vanasten talent heeft, is inmiddels zonneklaar. © SJK
Redactie KW

Op de Olympic Hopes waren enkele toplanden aanwezig met hun jeugdselecties. Tristan Vanasten nam de K1-1000m-uitdaging aan en leverde enkele goede wedstrijden af. Met een achtste tijd op 36 en een zevende tijd in de halve finales kwam hij iets te kort om de finale te bereiken.

Internationaal bij de top halen is er voor de kajakker uit Harelbeke voorlopig nog niet bij. Toch is hij, met zijn beperkte aanloop naar de top, op goede weg om nog hoger te scoren. Met zijn 3;57.978 haalde hij de zevende beste tijd van de deelnemers. Hij trof wel drie betere vaarders in zijn halve finale en haalde daardoor de finale niet.

Boos na de wedstrijd

“Van mijn reeks 1.000 meter voelde ik dat het nog niet het niveau was dat ik kon halen. Het ging wel goed, maar niet super. In de halve finales daarentegen heb ik echt een supergoede wedstrijd gevaren. Ik kon mij helemaal pushen omdat ik zag dat ik heel dichtbij lag voor de top 3, wat nodig was voor een finaleplaats. Spijtig genoeg waren ze iets sterker en heb ik toch een mooie vierde plaats veroverd.”

“Dat ik met de tijden achteraf zag dat ik in elke andere halve finale wel zou doorstoten, was wel ambetant om te beseffen. Misschien kon ik toch in de finale zitten. Daar was ik na mijn wedstrijd heel boos voor, maar ik heb in totaal toch een mooie tiende plaats gehaald waarmee ik na amper een jaar trainen op topniveau toch niet kan klagen. Ik zal net proberen om nog harder te trainen zodat ik volgend jaar wel een finaleplaats heb”, meldt de kajakker van de Harelbeekse club.

Feit is dat de toppers van zijn leeftijd minder dan 3.50 varen en de winnaar, de Hongaar Majoros zelfs 3.45.781. Tristan mag gerust tevreden zijn na zijn 1000m-competitie. Hij kan mits doorgedreven training nog heel wat achterstand goedmaken de komende jaren. Dat hij talent heeft, is inmiddels zonneklaar.

Andere afstanden

Zaterdag nam Tristan nog deel aan de K4-500m, een moeilijk nummer waarin het team vooraf amper een zestal trainingen had. Met een vierde plaats in hun reeks mocht de Belgische K4 naar de halve finale. Daar viel het resultaat wat tegen, met een achtste plaats en een twintigste plaats van de deelnemende ploegen.

Op de K1-200m werd hij nog eens zesde in de reeks in 41.414 sec. In de halve finale was kwalificatie voor de finale nog ver weg. Tristan verbeterde zijn tijd toch nog naar 40.899, maar de korte afstand is nu eenmaal niet zijn specialiteit.

(SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.