Kajakker Jonathan Delombaerde: “Ik kan nu mijn niveau constant hoog houden”

Jonathan Delombaerde heeft een uitstekend seizoen achter de rug. (Foto Maxim Cottem) © Santy Johan
Redactie KW

Met een vierde plaats op het WK U23 en een achtste plaats op de World Cup in Belgrado blikt Jonathan Delombaerde tevreden terug op zijn kajakseizoen. Zijn volgende doel is zich kwalificeren voor de Spelen in Tokyo in 2020.

“Die vierde plaats op het WK U23 was wel een piek in mijn resultaten van dit seizoen”, opent Jonathan. “Als laatstejaars bij de U23 had ik gemikt op een plaats bij de beste zes op de K1-200m en dat is me goed gelukt. Twee jaar geleden werd ik al eens zesde in K2 met Joeri Weckx en sindsdien schakelde ik over naar de K1. Dat was aanvankelijk wat wennen, want dat is een heel andere situatie qua voorbereiding, techniek en prestatiedruk. Mijn vierde plaats zie ik een beetje als een bekroning van een regelmatig seizoen. De eerste drie op dat WK waren super. Daarna zat iedereen dicht bij elkaar.”

Explosiever trainen

“Vorig jaar kende ik meer schommelingen in mijn prestaties. Nu slaag ik er al in om constant een hoog niveau te houden. De stress onder controle houden is al veel verbeterd en op gebied van algemene kracht ben ik er fel op vooruitgegaan. Ik train dan ook elke woensdag in de gewichtheffersclub Olympic Gent onder leiding van Bieke Vandenabeele, een voormalig topsportster reddend zwemmen en bobsleeën. We werken er specifiek op explosieve kracht via een grote variatie aan oefeningen. Een groot verschil met het klassieke bankduwen en banktrekken van vroeger.”

“Op de 200 m ben ik bij de start met de besten mee, maar tussen de 50 en 75m versnellen die nog. Daar verlies ik wat terrein. Momenteel slaag ik er nog niet in om mee met hen te versnellen zonder dat in de eindfase van de wedstrijd te bekopen. Qua paddelfrequentie zit ik aan 160-165 per minuut, maar toppers als de Britse wereldkampioen Liam Heath en de Hongaar Horvath slagen erin nog meer kracht over te brengen op hun paddel. Dat is nu de uitdaging voor volgend seizoen. Het jaar daarop is het preolympisch jaar waarin de kwalificatie voor de Spelen afgedwongen moet worden. Als ik voldoende progressie kan maken, bestaat de kans dat ik die selectie haal.”

Trainen in buitenland

Delombaerde kreeg het afgelopen jaar de kans om een week bij de Franse topper Maxime Beaumont te trainen in Boulogne. “Dat wil ik gerust nog eens doen, want dan train je op het hoogste niveau. Spijtig dat Engeland en Duitsland niet zo openstaan om buitenlanders met hun toppers te laten meetrainen. Het is bij manier van spreken makkelijker om in Hongarije met een topper mee te trainen dan met iemand uit de buurlanden. Feit is dat de K1-200m een wat eenzame discipline is als niemand uit eigen land hetzelfde niveau haalt.”

Begin oktober start Jonathan dan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Het kajak helemaal loslaten heb ik niet gedaan. Ik heb de voorbije weken de banden met de leden van mijn club in Harelbeke (HKV) wat aangehaald, want tijdens het seizoen ben ik er vaak niet. En dat was leuk”, besluit Jonathan, die momenteel de vaandeldrager van West-Vlaanderen in zijn sport. (SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.