Kaai Run en duatlon bezorgen Ieper sportieve hoogdag

De kaairun van Ieper werd gewonnen door Thibaut Desmet bij de heren en de eerste dame was Maurine Ricour.© EF
De kaairun van Ieper werd gewonnen door Thibaut Desmet bij de heren en de eerste dame was Maurine Ricour.© EF
Redactie KW

Een sportieve hoogdag in Ieper, anders kun je deze zondag niet noemen. Met in de voormiddag de Kaai Run (over drie afstanden: 5 km, 10 km en de halve marathon) en in de namiddag de duatlon. En het was vooral die laatste die op grote belangstelling kon rekenen.

Het Triatlon en Duatlon Team Ieper (TDTI) mag nu al op een geslaagde dag terugblikken. De opkuis is nog volop bezig, maar voorzitter Dries Verplanken maakte toch wat tijd vrij om kort verslag uit te brengen.

“Dat heb je met zo’n regenbui hé”, grijnst Verplanken. “Dan is alles helemaal nat en dat maakt het net wat minder aangenaam. Komt daar nog eens bij dat al het volk meteen weg is … Voor de catering is dat niet meteen interessant. Maar kom, we hebben een mooie dag gehad en we gaan nog even doorwerken. We hopen op tijd klaar te zijn zodat we nog op het gemak naar de Rode Duivels kunnen kijken. En als de Belgen winnen, kan het helemaal niet meer stuk.”

Een zege van de Rode Duivels zou de perfecte afsluiter zijn van een drukke dag. Voor de atleten begon die al om 9 uur, met de start van de Mini Kaairun (5 km). Om 9.30 uur begonnen de lopers aan de Kaairun van 10 km en om 10.30 uur was er nog de Kaairun XL, de halve marathon.

Sterk deelnemersveld

“Die zijn alle drie goed verlopen. Ik denk dat we zo’n 350 deelnemers hadden over de drie afstanden samen. Dat is misschien niet top, maar de hoofdbrok was natuurlijk onze duatlon. We zijn een triatlon en duatlon team, dus het is ons doel om deze sport te promoten. En dat is vandaag uitstekend gelukt. We hebben een mooie wedstrijd gezien met een bijzonder sterk deelnemersveld. Dat is ook te danken aan de Lotto Duatlon Series, een regelmatigheidscriterium dat de bond in het leven heeft geroepen.”

“Daardoor zijn de toppers zo’n beetje verplicht om aan onze wedstrijd deel te nemen. Bovendien konden we rekenen op een grote publieke belangstelling. Je merkt aan de mensen dat ze het plezant vinden dat er weer iets te beleven valt. De burgemeester en de schepen zijn zelfs een kijkje komen nemen. En deze locatie aan de Westkaai is een groot voordeel. Je kan vanop één plaats zowat alles zien. Het is de eerste keer dat we onze duatlon hier organiseren, voordien was dat altijd in Geluwe, en het was een geslaagde eerste editie.”

Ook triatlon aan de Westkaai

En misschien komt er wel een vervolg op deze duatlon. Op 19 september staat de triatlon van Ieper op het programma, maar de locatie daarvan ligt nog niet vast.

“Eigenlijk kun je de atleten hier gewoon in het water gooien en je hebt een triatlon”, grapt Verplanken. “Onze normale locatie voor de triatlon gaan we waarschijnlijk niet mogen gebruiken, omdat het vaccinatiecentrum daar nu zit. We gaan eens moeten bekijken of we die hier niet kunnen organiseren. Maar dat is iets voor volgende week. Het zal de komende dagen nog druk genoeg zijn.”

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.