Justine Vienne uit Westkerke wil eind dit jaar marathon lopen: “Ik ben er klaar voor ondanks mijn reuma”

Justine Vienne bereidt zich voor op een marathon. “Indien de coronamaatregelen het toestaan, wordt het wellicht die van New York in november.”© Laurette Ingelbrecht
Justine Vienne bereidt zich voor op een marathon. “Indien de coronamaatregelen het toestaan, wordt het wellicht die van New York in november.”© Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Met de organisatie ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’ gaat Justine Vienne uit Westkerke de uitdaging aan om eind dit jaar een marathon te lopen. “Voor mij fysiek niet evident, want ik heb zelf veel reumatische klachten door scoliose. Maar ik ben er mentaal ongelooflijk klaar voor”, zegt Justine die voor haar plan kan rekenen op de steun van onder meer het Oudenburgse stadsbestuur.

Justine Vienne (23) is masterstudent biomedische wetenschappen. Ze is een bekend gezicht in haar thuisbasis Westkerke, want ze was jaren leider bij KSA. Vandaag is Justine vrijwilliger bij ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’.

“Deze organisatie draagt bij aan de financiering van het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek en zet zich in voor mensen met reumatische aandoeningen, want een op vijf Belgen kampt met dergelijke klachten. Er zijn 200 reumatische klachten bekend en zelfs één kind op 1.000 in ons land lijdt aan kinderreuma”, legt Justine uit.

Scoliose

Bij de sportieve Justine kwamen als kind ook reumatische klachten de kop op steken. “Ik heb tot mijn twaalfde aan competitiezwemmen gedaan, tot het niet meer ging. Zelf word ik nog niet erkend als reumapatiënt, want er is nog geen definitieve diagnose.”

“Ik heb veel reumatische klachten waaronder aanvallen waarop het immuunsysteem reageert. Toen ik 16 was, kon ik op een dag niet meer op mijn benen staan”, vertelt Justine Vienne. Ze heeft scoliose en kan de ziekte zoveel mogelijk onder controle houden door medicatie.

Toen ik 16 was, kon ik op een dag niet meer op mijn benen staan

Dat houdt haar echter niet tegen om een uitdaging aan te gaan om U tegen te zeggen: Justine bereidt zich voor op een marathon. “Vorige week lukte me het al om 21 kilometer te lopen. Volhouden is wat ik wil, niet een bepaalde tijd neerzetten. Met mijn actie wil ik mensen sensibiliseren voor de ziekte en het belang van onderzoek ondersteunen. Dit is cruciaal, want de verschillende stadia waarin deze ziekte zich manifesteert vereisen diepgaand onderzoek.”

“Specifieke behandelingen blijven nodig en sponsoring voor het wetenschappelijke onderzoek. Het is voor mij fysiek een uitdaging en dus niet evident, maar ik ben er mentaal klaar voor.” Als corona het toelaat, loopt Justine Vienne in november de marathon van New York.

Steun Justine

Wie de uitdaging van Justine wil volgen of ondersteunen, kan dit doen op haar Facebook ‘Viennes marathon tegen Reuma’ en op Instagram viennesmarathon. Steunen kan op BE10 0000 0000 0404 met als mededeling +++ 623/3634/40016 +++.

De opbrengst van de actie gaat integraal naar de organisatie Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek. Het FWRO is actief binnen de Koning Boudewijnstichting (KBS), wat betekent dat er de mogelijkheid is om een belastingvermindering van 45 procent te krijgen voor donaties vanaf 40 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.