Jumping Waregem annuleert alle wedstrijden door “onhoudbare situatie”

© ANP
Redactie KW

Alle wedstrijden georganiseerd door Jumping Waregem vzw worden tijdelijk geannuleerd. Dat heeft de West-Vlaamse jumpingfederatie via haar sociale media aangekondigd.

“Tijdens een gezamenlijk overleg door Jumping Waregem vzw, stad Waregem en Sport Vlaanderen is beslist alle events van Jumping Waregem vzw af te gelasten. Het is door omstandigheden niet langer houdbaar om op de site Sport Vlaanderen Waregem te organiseren”, schrijft Jumping Waregem vzw. “We betreuren dat er na acht jaar samenwerking een einde komt aan de tientallen jumping- en dressuurwedstrijden die bijna altijd voor sluitingstijd al volzet waren. We betreuren nog meer het feit dat vele duizenden ruiters en liefhebbers hun hobby niet meer zullen kunnen beoefenen op deze schitterende locatie.”

Muziek

Het grootste pijnpunt blijkt de muziek te zijn. Volgens de richtlijnen van Sport Vlaanderen is het afspelen van elektronisch versterkte muziek niet toegestaan. Jumping Waregem vzw mag alleen evenementen organiseren als strikt aan deze regels wordt voldaan, anders riskeert de vzw een boete van 50.000 euro per overtreding. Daarom heeft Sport Vlaanderen besloten om de evenementen te annuleren.

De dressuurwedstrijd van aanstaande zondag is alvast verplaatst naar De Blauwe Zaal in Sint-Kruis, nabij de Damse Vaart in Brugge. Voor de vier resterende jumpingwedstrijden wordt nog naar een alternatieve locatie gezocht.

Verbod

Ondertussen kwam Sport Vlaanderen met een officiële verklaring om de toedracht van de zaak toe te lichten. “Sinds vorig jaar geldt voor alle organisatoren een verbod op elektronisch versterkte muziek tijdens evenementen in Sport Vlaanderen Waregem. Dat verbod hebben we duidelijk gecommuniceerd”, klinkt het.

“Dat blijkt ook uit het feit dat vzw Jumping Waregem in 2022 twee jumpingwedstrijden probleemloos organiseerde met respect voor deze geluidsbeperkingen. De organisator wist dat deze beperkingen nog steeds golden, waardoor het ons, Sport Vlaanderen, dan ook erg verbaasde dat op het evenement van 6 en 7 mei toch elektronisch versterkte muziek werd gespeeld.”

Afspraken afdwingen

“De organisatie is er verscheidene malen toe aangemaand om zich te houden aan de opgelegde maatregelen. Daaraan gaf ze geen gevolg. Sport Vlaanderen besliste om op dat moment de sportieve activiteit voorrang te geven en de wedstrijd niet stil te leggen. Hoewel deze actie van de club mogelijk een hypotheek kan leggen op alle toekomstige evenementen, ook die van andere organisatoren. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Sport Vlaanderen bijkomende maatregelen moest nemen om deze afspraken sterker af te dwingen bij volgende evenementen georganiseerd door de vzw.”

“Tijdens een overleg met de vzw op 15 mei toonde de club begrip voor de bijkomende maatregelen, maar gaf ze te kennen dat ze in 2023 geen evenementen meer zal organiseren. Van de kant van Sport Vlaanderen is het duidelijk dat alle wedstrijden perfect kunnen plaatsvinden. Sport Vlaanderen heeft in deze discussie respect voor alle stakeholders: voor de organisatoren, voor de stad, en voor de buurt. Wij verwachten hetzelfde van alle partijen in dit debat.”

Verbale agressie

“In de dagen na het evenement van 6 en 7 mei kregen personeelsleden van Sport Vlaanderen te maken met enkele beschuldigingen en verbale agressie. Dat kunnen wij vanzelfsprekend niet accepteren. Onze personeelsleden hebben alleen geprobeerd om de afspraken te doen naleven. Het is in ieders belang om samen naar oplossingen te zoeken om de paardensport een thuis te geven in Waregem en bij Sport Vlaanderen”, aldus de officiële mededeling van Sport Vlaanderen. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier