Julie Vanloo: “Nieuwe wind om de zomer achter ons te laten”

Julie Vanloo. © BELGA
Tom Vandenbussche

Julie Vanloo (28) behaalde deze zomer met de Belgian Cats brons op het EK, terwijl in de kwartfinale op de Spelen van Japan werd verloren. Daarna verhuisde ze naar het Russische Krasnoyarsk en nu is terug bij de Cats voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijden. Met een nieuwe coach. “Dit is een nieuwe start.”

1. Je speelt nu bij Krasnoyarsk in Rusland. Al aan de vele jetlags aangepast?

“Moeilijk te zeggen. Echt aanpassen doe je je nooit, maar je leert ermee leven door minder naar de uren te kijken en meer in het moment te leven.”

2. Hoe kijk je terug op de bewogen zomer van de Belgian Cats?

“Het was een mooie, maar tegelijkertijd moeilijke zomer. Op het EK misten we de finale, op de Spelen een medaille. Het was een fantastische ervaring, maar naast de hoge pieken waren er ook diepe dalen.”

3. Deze week ben je weer op stap met de Cats, voor de eerste keer sinds die verloren kwartfinale op de Spelen. Blij?

(knikt) “Deze EK-kwalificatiewedstrijden zijn een nieuwe start met een nieuwe coach en veel andere meisjes. Het is een nieuwe wind om de zomer achter ons te laten. We bouwen verder, maar toch is het ook een beetje heropbouwen.”

4. Er zijn enkele nieuwe speelsters bij, zoals de 16-jarige Nastja Claessens. Voel je je nu niet plots heel erg oud?

(grijnst) “Ja, ik hoor nu bij de oudere garde, maar ik vind het leuk om die meisjes te integreren. Wist je dat ik bij Waregem nog met Nastja’s mama heb gespeeld? Ik heb haar als kindje in de zaal weten rondlopen. Zelf was ik toen zo oud als Nastja nu.”

5. Ex-bondscoach Philip Mestdagh is buiten strijd met een burn-out. Geschrokken van het nieuws?

“Natuurlijk. Voor mij is de familie Mestdagh altijd heel belangrijk geweest. De papa, maar ook de twee dochters en in het bijzonder Hanne, mijn beste vriendin. Voor haar is het nu ook niet makkelijk, dus probeer ik er voor haar te zijn. Tussen Philip en ik zijn er problemen geweest, maar onze band is helemaal hersteld en ik onthoud de vele mooie momenten. Ik wens hem het allerbeste toe.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.