Judoka Ellen Salens grijpt brons in Zagreb

Ellen Salens was in Zagreb goed voor een bronzen medaille.© foto ACR
Ellen Salens was in Zagreb goed voor een bronzen medaille.© foto ACR
Redactie KW

Op de European Open behaalde de judoka uit Jabbeke een mooie derde plaats.

In de hoofdstad van Kroatië was Ellen Salens (-48kg/ 59 WRL) zaterdag in de eerste ronde vrij geloot en in de tweede ronde stond ze tegenover de Portugese Raquel Brito (201 WRL). De 23-jarige judoka uit Jabbeke en lid van Judoschool De Poorter in Maldegem scoorde in de tweede minuut een eerste punt via waza-ari en kon die voorsprong vasthouden tot aan het einde van de kamp.

In de kwartfinales verloor Ellen tegen de Spaanse Mireia Rodriguez Salvador (-WRL). De West-Vlaamse scoorde kort na aanvang een punt via waza-ari, maar werd nadien gevloerd met een ippon en zo werd Ellen doorverwezen naar de herkansingen met als tegenstander de Italiaanse Asia Avenzato (-WRL). In de laatste minuut scoorde Ellen via waza-ari en daarna volgende nog een ippon en zo kon zij zich kwalificeren voor de kamp om het brons.

Om die medaille rond de hals te krijgen moest Ellen de Oostenrijkse Katharina Tanzer (56 WRL) opzij zetten en ze slaagde daar ook in. Ondanks een eerste strafpunt scoorde ze in de derde minuut met ippon en dat was goed voor het brons. “Toch ben ik niet voor honderd procent tevreden”, vindt Ellen. “In de kwartfinale heb ik mij wat mispakt. Ik stond voor, maar een foutje kan snel afgestraft worden. Dankzij coach Dirk Van Tichelt kon ik mij alsnog herpakken.”

Moeizaam begin van stage

Vorige week woensdag begon Ellen met de andere atleten van Judo Vlaanderen aan een internationale stage in het Slovaakse Samorin. “Die stage is in het begin wat moeizaam verlopen. Tijdens de eerste training had ik mij op meerdere plaatsen bezeerd”, vertelt de judoka. “Door af en toe rust in te lassen en oefeningen te doen is alles toch meegevallen.”

Onder de judoka’s op stage zijn ook de Waaslander Karel Foubert (-90 kg), als lid van Judoclub Olympia Brugge en de West-Vlaamse Amber Ryheul (-52kg) uit Houthulst en aangesloten bij Neko Ieper. Foubert komt nog in actie in Zagreb. Ryheul neemt eind volgende week deel aan de Grand Slam in het Russische Kazan.

De laatste Grand Slam waar er punten voor de Olympische ranking kunnen worden gegrepen. Na het WK in Budapest, begin juni, wordt de telling afgesloten. In Zagreb was er nog een tweede medaille voor ons land. Lois Petit, aangesloten bij de Waalse federatie, was goed voor zilver in de gewichtscategorie -48 kg.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.