Judoka Amber Ryheul steekt ambities niet weg: “Op de tatami kan ik mezelf zijn”

Amber Ryheul koestert haar Europese titel bij de U23. © gf
Redactie KW

Amber Ryheul staat nu 20ste op de wereldranking, maar ze droomt van meer. Haar grote ambitie: ze wil in het judo een grote kracht zijn waar mensen rekening mee moeten houden. “Voor medailles vechten en grote tornooien winnen, dat is het uiteindelijke doel.”

Amber Ryheul uit Houthulst won onlangs in Zagreb een eerste Grand Prix-tornooi en trekt komend weekend met vertrouwen naar Parijs waar ze deelneemt aan een van de grootste en oudste Grand Slams ter wereld. “Natuurlijk zijn de Olympische spelen iets waar veel over gesproken wordt, maar ik ben vooral bezig met mijn eigen proces en ontwikkeling. Waar ik uiteindelijk eindig, zal ik later ondervinden. Gella Vandecaveye is een voorbeeld. Haar boek heeft mij destijds doen geloven dat als je hard werkt alles mogelijk is.”

Amber deed vroeger aan paardrijden en ging naar de Chiro. Via een foldertje op school om deel te nemen aan enkele oefentrainingen in de judoclub in haar woonplaats ontdekte ze met judo haar grote passie. “De judoclub voelt als thuiskomen. Ik ben van nature wat verlegen en bescheiden. Op de tatami kan ik mezelf zijn. Ik besef vooral dat er hard gewerkt moet worden. Ik ben een erg actief persoon, maar ga nooit naast mijn schoenen lopen.”

Japan

In april 2017 behaalde Amber bij de U21 op de European Cup in het Italiaanse Lignano een bronzen medaille. Als laatbloeier werd ze kort voordien ontdekt door toenmalig juniorencoach Mark Van der Ham. “Ik was vrij laat met competitie gestart, zat niet op een topsportschool en moest dus bij wijze van spreken veel schade in halen. Ik trainde erg hard en mocht dan met Mark een eerste keer mee op een buitenlandse verplaatsing. Ik won er mijn eerste medaille. Mark gaf mij het vertrouwen om wedstrijden te winnen, mezelf te ontwikkelen. Door hem ben ik snel gegroeid. Ik ben erg trots dat hij mij nu begeleidt naar nog grotere resultaten.”

Gella is een voorbeeld. Haar boek heeft mij doen geloven dat als je hard werkt alles kan

Zoals haar Europese titel bij de U23 die Amber koestert, net zoals haar eerste goud op een Grand Prix. “Judo geeft mij zo veel mooie momenten. Ik denk ook aan de buitenlandse stages die enorm zwaar zijn, maar ook erg speciaal. Zeker de verplaatsingen naar Japan. Die zijn emotionele en fysieke rollercoasters, maar brengen ook mooie herinneringen met zich mee. Daarbovenop is het natuurlijk fijn om nog sterker terug te keren.”

Gewicht

Naast het judo zijn er de studies, het voortdurend pendelen tussen Houthulst, Brugge en Wilrijk. “Ik heb mijn eigen auto. Dat gaat dus redelijk vlot. En ik zit op kot in Antwerpen. Tijdens de week ben ik daar. In Brugge volg ik afstandsonderwijs, maar ik heb er wel enkele verplichte praktijkdagen. De overige lessen zijn zelfstudie. In het weekend ga ik naar huis.”

“Mijn hoofdcoach is Mark Van der Ham. Daarnaast zorgt senior coach Damiano Martinuzzi voor extra begeleiding. Wekelijks zijn dat in Wilrijk vijf judotrainingen, maar ook twee krachttrainingen, één op stabiliteit, een circuittraining en een intervaltraining. Omgerekend is dat elke dag drie tot vier uur. Op zondag is er rust. Mijn ouders hebben in Houthulst met Alfa Fitness een fitnesscentrum waar ik geregeld mijn krachttrainingen afwerk.”

Ondertussen moet Amber voortdurend op haar gewicht letten. Sinds een jaar heeft ze dit goed onder controle, al is er discipline voor nodig. “Ik sta in contact met diëtist Gino Devriendt en studeer zelf voeding en dieetkunde. Het lijkt misschien alsof het vanzelf gaat, maar dat is zeker niet zo. We zitten altijd over ons gewicht. De dag van de weging moeten we het gewoon halen. Die 52 kg is dus een momentopname.”

Gebakjes

Ambers standaardgewicht bedraagt rond de 54,5 kg, maar ook hiervoor moet ze erg gezond eten. “’s Morgens havermout, granola, muesli of een boterham met kip- of kalkoenfilet of magere kaas. Ik eet graag pannenkoeken, maar dan uiteraard een magere, gezondere versie. ’s Middags en ‘s avonds zijn het vaak groenten, gecombineerd met kip. Erg afwisselend, omdat ik niet graag eenzijdig eet. Tussendoor maak ik gezonde receptjes, lekkere varianten van snacks, om toch een lekker en vol te houden dieet te kunnen volgen. Frieten van de frituur? Ik kan me niet herinneren wanneer dit de laatste keer was. Het lastigste voor mij zijn gebakjes en koeken.”

Amber maakt op zondag graag tijd vrij om training te geven aan jongeren in haar club in Ieper. Af en toe is er ook een gasttraining in Hooglede. “Ik vind het fijn mijn passie in judo te delen, maar door tijdsgebrek kan ik nog niet volledig trainer zijn, ook al omdat ik zelf nog veel te graag judo beoefen. Hetzelfde geldt voor mijn dan-graad. Ik ben blij de zwarte band te hebben, maar mijn focus ligt vooral op competitie.” (ACR)

Geboortedatum: 29 mei 1998.

Woonplaats: Houthulst.

Studies: Voeding en dieetkunde aan Vives Hogeschool in Brugge.

Ouders: Marylin Leplae, Frederick Ryheul.

Broer: Sam Ryheul.

Club: Judoclub Neko Ieper.

Palmares: 3 x Belgisch kampioen senioren, 1x zilver.

4 x jeugdmedailles op Belgische kampioenschappen.

6 x podium op Europese Cups bij junioren, 5de op EK Junioren,

Europees kampioen U23, 3 x medailles World Cups of Continental Opens.

1 x goud op Grand Prix, 7de op WK Senioren.

Favoriete greep: Op de grond is dat sankaku.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.