https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Judoka Amber Ryheul grijpt goud op eerste Grand-Prix

Amber Ryheul win finale in Zagreb. © (Foto International Judo Federation)
Redactie KW

De 23-jarige Amber Ryheul uit Houthulst was in de Kroatische hoofdstad Zagreb de beste op het Grand-Prix tornooi waar ze de eerste keer een finale bereikte op dat niveau. “Het is overweldigend”, reageert ze. “Er komt veel op mij af. Ik probeer nuchter te blijven omdat er nog een lange weg af te leggen is.”

In de categorie -52kg vloerde Amber Ryheul (Koninklijke Judoclub Neko Ieper) Astride Gneto, zevende van de wereld, met een gouden score of ippon in de extra tijd. De Franse is geen onbekende op de World Judo Tour, want ze heeft al acht keer het podium beklommen, waarvan twee keer op de World Judo Masters.

Ryhuel heeft nog niet zo’n palmares, maar toonde tijdens de voorrondes veel vakmanschap. Ze wilde vooral meer. In een finale waarin geen van beiden echt in staat was om het ritme te veranderen om te winnen, was het Amber die meer zelfvertrouwen toonde. Beide judoka’s stonden voor de vierde keer tegenover elkaar, waarbij de West-Vlaamse twee keer won.

Het werd een spannende kamp waarin beide judoka’s twee strafpunten pakten. Na 2’46” in de Golden Score sloeg Ryheul toe: met een doorgedreven aanval kreeg ze Gneto in een wurggreep, waarop de Française snel afklopte. “Ik ben trots dat ik toch consequent wedstrijden kan winnen en zeker de kampen die op papier haalbaar zijn. Ik blijf mezelf zoveel mogelijk ontwikkelen”, aldus Amber.

Ryheul, 28ste van de wereld, bewees bij de senioren op de voorbije Grands Prix en Grand Slams dat ze dicht bij de wereldtop aanleunt. In februari dit jaar tankte ze reeds vertrouwen met haar eerste wereldbekergoud in Praag. In de Kroatische hoofdstad zette ze achtereenvolgens thuisvechtster Ana Viktorija Puljiz (IJF-128) en de Italiaanse Martina Castagnola (IJF-50) opzij, allebei met ippon.

Amber studeert nog steeds voeding en dierkunde, maar doet dit ondertussen in afstandsonderwijs aan de Vives Hogeschool. “Ze zijn erg flexibel en steunen mij in alles en ik ben hen erg dankbaar. Trainen doe ik in de topsportschool in Wilrijk onder leiding van Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi. Erg hard. Elke dag opnieuw. Het is vooral een zware combinatie van judo, kracht, conditie en natuurlijk erg bewust mijn gewicht onder controle houden”, klinkt Amber die zich nu kan voorbereiden op de volgende grand slam, in Parijs. “Ik ga terug met dezelfde voornemens naar daar. Mezelf ontwikkelen en zo hoog mogelijk willen eindigen.”

Nog in Zagreb verloor Ellen Salens (-48kg, Judoschool De Poorter Maldegem) uit Jabbeke in de kwartfinales tegen de Servische Milica Nicoloc en werd ze doorverwezen naar de herkansingen tegen de Nederlandse Amber Gersjes (IJF 60). Die kamp werd door de 24-jarige West-Vlaamse (IJF 56) na 19 seconden in de extra tijd in de Golden Score verloren. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.