Judoclub Chikara Kwai Houthulst gaat greatief terug van start

De judoka's van JC Chikara Kwai bewaren de nodige afstand tijdens de training. (foto MG)
Redactie KW

Toen werd aangekondigd dat groepstrainingen (mits de nodige voorzorgsmaatregelen) terug toegelaten zouden worden, is ook judoclub Chikara Kwai gaan nadenken over hoe ze dit best konden aanpakken. Woensdag werd er voor het eerst weer getraind, weliswaar op een heel andere manier.

Meer dan twee maanden is het ondertussen geleden dat de lockdown in België werd afgekondigd en dat is toch een behoorlijk lange periode. Zeker als je gepassioneerd bent door een sport die je al die tijd niet mag uitoefenen. Judo is in de eerste plaats een contactsport en net dat moest nu vermeden worden. En ook al zijn groepstrainingen terug toegelaten, het is nog altijd de bedoeling dat er voldoende afstand wordt bewaard. Een beetje ambetant als je gewend bent om elkaar vast te klemmen en tegen de mat te werpen. Dus gingen ze bij judoclub Chikara Kwai op zoek naar andere manieren om hun judoka’s terug scherp te krijgen. “En we denken dat we samen met de trainers een mooi alternatief hebben gevonden”, vertelt voorzitter Filip Latré. “Een echte judotraining zal het uiteraard niet worden en we hebben al onze creativiteit moeten aanspreken, maar we kunnen onze leden terug iets aanbieden en we zijn ervan overtuigd dat ze ervan zullen genieten.”

“Het wordt een combinatie van verschillende oefenvormen: krachttraining, stabiliteitsoefeningen, lopen, trappenlopen, individuele judotechnieken… We hebben daarbij het geluk dat we kunnen rekenen op een schitterende accommodatie. De trainingen kunnen doorgaan op de buitenterreinen van de sporthal in Houthulst en daar is alles wat we nodig hebben. Daarnaast zijn we ook naar Decathlon geweest om extra materiaal aan te schaffen en zullen we gebruik maken van alledaagse dingen zoals waterflessen en rollen wc-papier. Iedereen was alvast heel enthousiast over ons initiatief. Mijn mailbox ontplofte bijna toen ik het bekend maakte.”

Voorzichtigheid

Dat de trainingen opnieuw van start gaan is natuurlijk een fantastisch gegeven, maar nog steeds moet de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden. Zo moet er altijd voldoende afstand worden gehouden, wordt er getraind in groepen van 20 judoka’s (inclusief trainers) en zal al het materiaal na gebruik grondig ontsmet worden.

“Het is de bedoeling dat we telkens de woensdag- en vrijdagavond trainen”, vervolgt Filip. “Zeker tot eind juni op deze manier. Hoe het daarna verder moet is nog voor iedereen koffiedik kijken en hangt af van verschillende factoren: wat als de kinderen terug naar school gaan, komt er een tweede piek, wanneer is er een vaccin…? We hopen dat alles snel weer het oude wordt en proberen ondertussen te genieten van de dingen die wel kunnen.” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier