Jubileumeditie Dwars door Brugge met vernieuwd parcours

In Brugge is de 40ste editie van Dwars door Brugge voorgesteld, met v.l.n.r.: Greg Broekmans (Golazo), sportschepen Franky Demon, atleet Koen Naert, Nico Priem (Engie) en burgemeester Dirk De fauw. © ACR
Redactie KW

De familie van organisator Rudy Vannieuwenhuyse, die onlangs overleed, zal de start geven van de 40ste editie van Dwars door Brugge. De stadsloop heeft met Engie tevens een nieuwe partner en zet nog meer in op duurzaamheid.

Traditioneel op Moederdag heeft op zondag 10 mei de 40ste Engie Dwars door Brugge plaats. De jubileumeditie pakt uit met een vernieuwd parcours en met Europees marathonkampioen Koen Naert aan de start. Er is tevens een gepast eerbetoon voorzien voor de onlangs overleden oprichter van Dwars door Brugge, Rudy Vannieuwenhuyse. Op dit moment zijn er met duizend lopers reeds meer inschrijvingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Aan de finish krijgt iedereen alvast een mooie herinneringsmedaille, een uniek souvenir, namelijk een replica van de medaille van de allereerste editie.

De deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 15 km en er is ook de Alpro Kids Run. De start is traditiegetrouw aan de achterkant van het station in Brugge, nabij de balkonrotonde. Van daar trekken de lopers via de voetgangers- en fietsersbrug onder de spoorweg richting Boeveriestraat en ‘t Zand om dan het centrum van Brugge in te lopen. Ze maken dus niet langer een lus richting Sint-Michiels. Om aan het aantal kilometers te komen wordt in de slotfase vanuit de Katelijnestraat het Minnewater en het Begijnhof aangedaan. Op die manier passeren de deelnemers nog meer trekpleisters dan gewoonlijk. De 5 km start aan de Professor Sebrechtsstraat, de finish ligt net als alle andere afstanden aan de Spoorwegstraat op de campus Ter Groene Poorte.

In teken van overleden stadsambassadeur

De 40ste editie staat volledig in het teken van stadsambassadeur Rudy Vannieuwenhuyse. “Rudy was de ‘vader’ van onze klassieke stadsloop die we eind vorige week jammerlijk verloren”, zegt sportschepen Franky Demon. “Hij was een sportman in hart en nieren en ik herinner hem als hoe graag hij vertelde over zijn Dwars door Brugge. Ik ben ervan overtuigd dat organisator Golazo Rudy zijn naam en evenement alle eer zullen aandoen bij de organisatie van de toekomstige wedstrijden.” Bij de start zal de oprichter en bezieler van de Brugs stadsloop op 10 mei gepast worden herdacht. De familie zal namelijk het startschot geven en zijn kleindochter zal meelopen.

“Mensen die interesse hadden, konden zich inschrijven voor een voorbereidingsprogramma onder leiding van leerlingen van HOWEST op deze loopwedstrijd”, geeft Demon aan. “Ondertussen hebben we deze samenwerking meer geconcretiseerd en er is een coördinator aangesteld die tot doel heeft om, in samenwerking met de Stad en de verschillende diensten, alle Bruggelingen aan te zetten tot bewegen.”

Duurzaam

Europees marathonkampioen Koen Naert uit Oostkamp is in Dwars door Brugge opnieuw van de partij, aangezien hij die wedstrijd niet wil missen in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen. De stadsloop in Brugge maakt net zoals vorig jaar deel uit van de Engie Running Tour, als een verzameling van de mooiste stadslopen in ons land. “We zullen onder impuls van Engie een stuk duurzamer worden”, stelt Greg Broekmans van Golazo. “Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zo veel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt zoals herbruikbare bekers en zo weinig mogelijk plastic en wegwerpverpakkingen. We vragen ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van een E-ticket.”

Het afhalen van een deelnamepakket en de start van de daginschrijvingen is om 11.00 uur. Om 13.30 uur is er de start van de Alpro Kids Run (1 km voor 4 tot 12-jarigen), gevolgd door de start van de 5 km om 14 uur. Een uur later is normaal gezien de start van de lange afstand. “Dit kan nog wijzigen als we van de politie eventueel rekening moeten houden met een Brugse play-off wedstrijd in het voetbal”, eindigt Broekmans die met Golaza nog gesprekken voert om de lopers van +18 jaar aan de finish opnieuw een Brugse Zot aan te bieden.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier