De achterhaven, aan het einde van de Verschaveweg in Zeebrugge, vormde opnieuw het unieke decor voor de achtste Haventriatlon. De organisatie is in handen van het havenbestuur, maar het is vooral de enthousiaste medewerking van de Zeebrugse bedrijven die van de sprinttriatlon in de haven een succesverhaal heeft gemaakt.

De wedstrijd is een opstap in deze sport en waar de jeugd zich kan doorzetten. Er schreven zich ongeveer vijfhonderd deelnemers in of ongeveer zeventig meer dan vorig jaar. Buiten de examenperiode konden dit er wellicht nog meer geweest zijn. Zo bleef Bo Dubin (TBT) als kanshebber bij de dames op een podiumplaats thuis. Aan de start wel opnieuw heel wat werknemers van enkele bedrijven. Zij namen zowel individueel als in trio deel.

Joris Basslé, die twee seizoenen geleden de overstap maakte van Triatlon Brugge Team naar SMO-Specialized, liet zien dat hij een goede zwemmer is. De Bruggeling kwam als eerste uit het water en ging door de eerste wissel met toch wel een ruime voorsprong op zijn clubgenoot Tim Van Hamme en Giani Vanden Broucke (TBT). Van Hamme reed tijdens de 20 km fietsen lek en zo was het uitkijken hoe de twee Bruggelingen het zouden doen in de afsluitende 5 km lopen. Basslé hield goed stand en gaf niets van zijn voorsprong prijs. Hij finishte knap als eerste voor Vanden Broucke en Quinten Dewaele uit Knokke-Heist, beiden TBT. Antwerpenaar Lars Baeyens werd vierde voor TBT-coach Mike Bogaert.

Bij de dames kregen we hetzelfde beeld als bij de heren. De Oost-Vlaamse Katrien Maes was zowel in het zwemmen, fietsen als lopen sneller dan de Brugse Karlien Dewaele (ICT). Kaat Van Eynde uit Hulshout werd derde.

(ACR)