Joost Vandendries: snelste Belg op ski’s vlamt aan 218,45 km per uur en groeide op in Veurne

Wouter Vander Stricht

Het 22 jaar oude Belgisch record speedskiën is gebroken en staat sinds maandag op naam van Joost Vandendries (47). Met een snelheid van 218,45 km per uur stoof hij naar beneden. Als hij niet in het Frans skigebied Vars aan het trainen is, huist hij in de Druivenstreek. Maar hij blijft een West-Vlaming. “Ik kom nog zeer graag terug naar Veurne. Daar liggen mijn roots.”

1. Je woont in Tombeek, maar groeide op in Veurne. Beschrijf eens je jeugd?

“Mijn grootouders baatten er een slagerij uit in de Ooststraat, een beenhouwerij waarvan de geschiedenis verder teruggaat dan het ontstaan van België. Mijn oom nam de zaak over. Mijn pa was architect, net als mijn tweelingbroer Pieter, die nog in Veurne woont. Ik beleefde er een pracht van een jeugd. Ik liep school in Veurne, maar daarnaast was ik veel met sport bezig (tennis, zwemmen en voetbal, red.) en was ik lid van de jeugdbeweging.”

2. Hoe belandde je buiten West-Vlaanderen?

“Toen ik 15 jaar was, ben ik als sportmonitor in het bekende La Petite Merveille in Durbuy gaan werken. Bij Bart Maerten, die ook uit Veurne komt. Ik ging er iedere vakantie langs en na mijn studies aan de hotelschool in Koksijde runde ik jarenlang restaurant La Passerelle in Durbuy. Daarna was ik twee jaar uitbater van de jachtclub in Nieuwpoort. Ik leerde er mijn vrouw, die daar zeilde, kennen. Zij is van Ukkel, we woonden daar nog twee jaar alvorens naar Tombeek te verhuizen.”

3. Hoe West-Vlaams ben je nog?

“Eens West-Vlaming, altijd West-Vlaming. Je roots mag je nooit verloochenen.”

(foto's David Aguerro)
(foto’s David Aguerro)

4. Hoe vierde je je Belgische record?

“Maandagavond kort met enkele vrienden. We zijn samen iets gaan eten, want op dinsdag had ik opnieuw een wedstrijd. Maar omdat die werd afgelast door te veel wind, kon ik dinsdagavond nog een tweede feestje bouwen. Nu gaat de focus volledig naar de wereldbekerfinales in Andorra.”

5. Ben je fulltime met de skisport bezig?

“Ik werk mee met mijn vrouw in haar immobiliënzaak. Dankzij haar kan ik in de winter skiën.”

6. Hoe behoud je je focus als je boven staat voor een afdaling?

“In de mentale voorbereiding steekt ook heel wat training. Je moet zo veel mogelijk de ideale afdaling vooraf visualiseren. Je moet de piste domineren, maar ook respecteren. De piste Chabrière in Vars, waar ik mijn record vestigde, is de snelste ter wereld. Hier kom ik ook trainen.”

Schrik heb ik niet, maar ik heb wel respect voor de piste

Joost Vandendries: snelste Belg op ski's vlamt aan 218,45 km per uur en groeide op in Veurne

Je bent op je 47ste wellicht een van de anciens?

“Ik ben pas op mijn 17de beginnen skiën, mijn concurrenten staan meestal al van kindsbeen af op de latten. Ik hield het aanvankelijk bij het traditionele skiën, maar hou ook van snelheid. Omdat dat niet kan op de publieke pistes, ben ik in het speedskiën beland. Met mijn 47 jaar ben ik daar uiteraard niet de jongste. In onze sport speelt de fysieke paraatheid een belangrijke rol, maar ook het mentale en de ervaring. Dat zijn mijn grootste troeven.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=ISg2ruPBSF8

8. Nu is het topseizoen van het snelskiën, terwijl het skiseizoen er stilaan op zit. Waarom is dat?

“Lentesneeuw is het snelst. De ideale temperatuur is lichtjes positief. Net wanneer de sneeuw transformeert, halen we de hoogste snelheden.”

9. Ben je tijdens een afdaling nooit bang?

“Schrik heb ik niet, wel respect voor de piste. De wetenschap dat je je geen fouten kan veroorloven, maakt deze sport mentaal heel zwaar.”

Joost Vandendries: snelste Belg op ski's vlamt aan 218,45 km per uur en groeide op in Veurne

10. Hoe belangrijk is materiaal?

“De aerodynamica is cruciaal, daarom zijn onze pakken, helmen en spoilers speciaal ontworpen. Onze ski’s prepareren we ook met speciale wax.”

11. Je legt ook tests af in een windtunnel. Waarom?

“Ik werk sinds dit jaar samen met professor Bert Blocken van de KU Leuven en TU Eindhoven. Hij is wereldvermaard op het vlak van aerodynamica. We hebben in de windtunnel mijn positie aangepast en dat hielp me enorm.”

12. Wat vindt je vrouw van je waaghalzerij?

“Ze is is mijn eerste supporter, steun, mental coach en toeverlaat. Maar natuurlijk heeft zij wel eens schrik als ze mij ziet afdalen.”

13. Al zwaar gevallen?

“In het begin van mijn carrière viel ik tijdens een wedstrijd aan 160 km per uur. Ik had daarna rugproblemen en trainde drie jaar voor mijn volgende wedstrijd.”

14. Wat is je favoriete West-Vlaamse woord?

Vulle mulle, Veurns voor ‘vol gas’ dus.”

15. Merk je iets van de klimaatopwarming in de skigebieden?

“Dit jaar was de top van de Chabrière-piste niet bruikbaar door een gebrek aan sneeuw. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om de opwarming tegen te gaan.”

16. Wat je favoriete boek?

“De naam van de roos van Umberto Eco.”

17. Wordt het speedskiën ooit olympisch?

“Het was een olympische demonstratiesport in ’92, maar door een ongeval buiten competitie haalde het de volgende Spelen niet.”

18. Omschrijf eens het leven in het idyllische Tombeek?

“Ik woon ‘op de buiten’ met een groentetuin, schapen, kippen, boomgaard, honden…”

19. Wat zijn je typische karaktertrekken?

“Goedgehumeurd en ne deureduwer voor mijn doelen.”

20. Hoe meet men je snelheid?

” De laatste honderd meter voor de finish passeer je door een laser. Het is de gemiddelde snelheid van die laatste 100 meter die in rekening wordt genomen.”