Jonge Skoda belofte Bedoret wint 60e Omloop van Vlaanderen

De zestigste editie van de Omloop van Vlaanderen zal de annalen ingaan als een van de spannendste rally’s ooit waarbij de uitgesproken favorieten nooit aanspraak konden maken op de zege.

Lara Vanneste en Kevin Demaerschalk (tweede), Thomas Walbrecq en Sebastien Bedoret (winnaars), Stephane Prevot en Vincent Verschueren (derde). © DM

Tijdens het korte vrijdaggedeelte was het duidelijk dat Kris Princen zich zelf niet zou opvolgen als winnaar. De Limburger reed voor het eerst in de regen met de V.W. Polo en kon de leiders niet volgen. Toen zijn wagen zaterdagavond aan de kant moest door rookontwikkeling onder de motorkap was de opgave een feit en kwam er een einde aan zijn barslechte rally.

Vincent Verschueren was evenmin aan het feest. De Oost-Vlaming heeft al gans het jaar moeite om het ritme van de koplopers te volgen en dit weekend was het niet anders. Dank zij een sterke eindspurt rukte Verschueren nog op naar de derde plaats maar meer zat er niet in.

De sterke prestaties kwamen dit weekend van Adrian Fernemont, Sebastien Bedoret en Kevin Demaerschalk. Fernemont was vrijdag het best gestart en nam onmiddellijk de leiding. Zaterdag realiseerde hij het meeste aantal beste tijden en leek hij op weg naar de zege tot zijn Skoda Fabia op een verbindingsrit niet meer vooruit wilde. Een breuk in de transmissie zorgde voor de opgave.

Zo kwam de jonge Henegouwer Bedoret aan de leiding maar zijn voorsprong op Kevin Demaerschalk bedroeg slechts een twintigtal seconden. Kevin Demaerschalk liet de nieuwe Ford Fiesta R5 debuteren in België en probeerde nog de kloof te dichten, maar strandde uiteindelijk op twaalf seconden van de winnaar.

Die winnaar werd uiteindelijk niemand minder dan Sebastien Bedoret. De jonge belofte, door Freddy Loix naar voor geschoven als zijn opvolger, bleef de hele rally foutloos ondanks de wisselende weersomstandigheden en behaalt zo zijn eerste zege in het Belgisch kampioenschap.

De West-Vlaamse eer werd gered door het duo Cracco-Vermeulen dat knap vierde werd na een erg volwassen rally. Voor Pieter Jan Michiel Cracco is dit meteen zijn beste prestatie ooit en dat belooft voor de rest van het seizoen.

De verdere ereplaatsen waren voor De Mevius, Tsjoen, Reynvoet, De Jong, Fernandes en Delhez.

Bij de historics leek Bjorn Syx vrijdagavond al zegezeker na het vroege uitvallen van Stefaan Stouf, vooral omdat Paul Lietaer door verkeerde bandenkeuzes op anderhalve minuut volgde. Zaterdagnamiddag ging Syx echter tweemaal in de fout op het verraderlijke parkoers en verloor daarbij telkens een halve minuut. Tijdens de laatste twee klassementsproeven ging Syx nog eens voluit en kon hij uiteindelijk zijn tweede grote zege op rij behalen (eerder won hij ook al in Ieper). Paul Lietaer werd eervol tweede terwijl de winnaar van vorig jaar, Danny Kerckhof, vrede moest nemen met de derde plaats.

We noteerden nog een mooie tweede plaats van Gilles Pyck in de R2 categorie en de eerste zege voor Jelle Segers in het Criterium. De BMW piloot uit Oostnieuwkerke nam een verschroeiende start met vijf beste tijden op rij. Ondanks een lekke band in Passendale die hem vijftig seconden kostte, kwam zijn zege niet meer in gevaar.

(FM/foto DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.