Jonathan Goudeseune hoopt fit aan de start in Roeselare te verschijnen: “Vloek van me afschudden”

Jonathan Goudeseune. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Met een achtste plaats op de Relays in Berlare en een zesde plek in Mol kan Jonathan Goudeseune op een mooie start van het winterseizoen terugblikken. Die positieve lijn wil de 23-jarige FLAC-atleet zondag doortrekken in Roeselare.

“De Relays zijn altijd een leuke opener en daar was het al duidelijk dat het goed zat met de vorm. Dat bevestigde ik in Mol, waar het zelfs nog een stukje beter ging”, aldus een tevreden Jonathan Goudeseune. “Intussen werk ik twee jaar samen met mijn coach en goede vriend Arne Dedrie, die me uitstekend begeleidt. De focus ligt veeleer op kwaliteit en niet op kwantiteit. We trainen dus niet te veel, maar vooral met ons verstand. Ik train slechts ongeveer 80 kilometer per week, maar die trainingen zijn wel heel efficiënt.”

Piekmoment

En van die aanpak plukt de 23-jarige atleet, die sinds kort bij Fleur in Beselare werkt, nu de vruchten. “Door niet te overdrijven in volumes, lukt de combinatie met werk ook behoorlijk vlot. Komende winter pieken we niet echt naar een specifieke wedstrijd. Het piekmoment zal vooral in de zomer liggen.” Maar de CrossCup van komende zondag, in Roeselare, blijft voor een West-Vlaming toch extra speciaal. “Al heb ik niet echt goede herinneringen aan Roeselare. Ziek, geblesseerd, niet in vorm of afgelast door corona: er lijkt wel een vloek op Roeselare te rusten. Althans, dat zeg ik altijd”, lacht Jonathan. “Ik hoop dat van me af te schudden door dit jaar wel aan de start te staan en niet op te moeten geven. Welk resultaat er dan uiteindelijk uit de bus zal komen, zullen we wel zien. Deze manche zou in principe mijn beste wedstrijd tot nu toe moeten worden, al heb ik de jongste weken wel last van een paar pijntjes. Daarom hebben we ook een paar trainingen moeten vervangen door wat aquajogging. Ik zal al blij zijn als ik relatief pijnvrij aan de start kan verschijnen in Roeselare.”

Ik train slechts ongeveer 80 kilometer per week, maar die trainingen zijn wel heel efficiënt

Plannen

Verder heeft de atleet van FLAC niet echt piekmomenten gepland voor dit winterseizoen. “Het is de bedoeling om de volledige CrossCup te lopen, omdat dit altijd hoogstaande wedstrijden zijn en er misschien wel een mooi eindklassement inzit. Voor de rest denk ik eventueel ook aan het PK veldlopen, maar dat moet ik nog bespreken met mijn trainer. Op het BK cross van begin maart durf ik na mijn twaalfde plaats van vorig seizoen misschien wel op de top acht mikken, maar het is ook afwachten wie er aan de start zal verschijnen.” Maar alles wat Jonathan deze winter doet, is met het oog op komende zomer. “Dan hoop ik een goede 5.000 meter te lopen om uiteindelijk naar de Universiade (officieel de Summer World University Games, red.) van eind juni-begin juli in het Chinese Chengdu te mogen gaan. De limiet is zeker haalbaar, maar de federatie zal waarschijnlijk slechts drie lopers afvaardigen. Om bij de beste drie te horen, zal een tijd onder de 14 minuten noodzakelijk zijn. Vorig jaar liep ik met weinig volume naar 14’09”, dus is het wel realistisch. Het zou mijn eerste internationale ervaring zijn en de kers op de taart na al het harde werk”, besluit Jonathan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.