Jonathan Goudeseune en Lukas Outtier strijden zondag mee op het BK veldlopen

Lukas Outtier en Jonathan Goudeseune.©Eric Flamand EF
Lukas Outtier en Jonathan Goudeseune.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Zondag wedijveren in Brussel de beste veldlopers van het land voor de titel van Belgisch kampioen. Door de bijzondere omstandigheden selecteerde de organisatie zelf een beperkt aantal deelnemers dat aan de start mag verschijnen. Onder hen twee vrienden en streekgenoten, Jonathan Goudeseune en Lukas Outtier.

Vorige week scherpten Jonathan Goudeseune uit Ieper en Lukas Outtier uit Watou de laatste details aan voor het BK. De trainingsmakkers treffen elkaar op de Poperingse looppiste die een gulden middenweg kan bieden qua ligging. Goudeseune en Outtier behoren tot de groep van 45 die dit jaar in het Park van Laken zal beslissen wie zich een jaar lang Belgisch kampioen mag noemen. Goudeseune was dankzij zijn contract met de CrossCup vrijwel zeker van zijn deelname als de wedstrijd zou plaatsvinden. Outtier moest tot twee weken geleden wachten op het goede nieuws. “Normaal weet je dat je er wel bij zal zijn, maar ik heb er toch wel mee ingezeten”, vertelt de Watounaar. “Gelukkig kreeg ik uiteindelijk dat verlossende bericht.”

Clubrecords

Dat twee streekgenoten tegelijk tot de top van België behoren, is bijzonder. “Natuurlijk zijn er veel goede veldlopers uit West-Vlaanderen voor ons geweest”, weegt Outtier af, “maar toch. Ik kan er geen opnoemen die samen op hetzelfde moment op dit niveau presteerden. Jonathan brak onlangs officieus het clubrecord op de 10.000 meter tijdens onze wedstrijdsimulatie. Dat record stond al goed dertig jaar vast. Ook ik brak onlangs een clubrecord dat ongeveer even lang had standgehouden, op de 5.000 meter. Dat wil toch iets zeggen.”

Ook Goudeseune beseft dat het duo de voorbije jaren stappen heeft gezet. “We weten beide wat we ervoor moeten doen. Het vergt veel opoffering, maar als je dan naar de resultaten kijkt, weet je opnieuw waarom je het doet. Het motiveert ons ook om nog dat tikkeltje extra te geven op training. Weet je, het is ook aangenaam om te kunnen trainen met iemand van je eigen niveau. We trainen meestal alleen, maar tijdens de trainingen die we samen afwerken, kunnen we leggen de lat hoog leggen. Dat werpt zijn vruchten af.”

Sneltest

Wat de wedstrijd van komend weekend zal brengen, dat blijft voorlopig gissen voor beide atleten. “We weten waar we zelf staan”, aldus Outtier. “We zijn de winter goed doorgekomen en hebben een vrijwel perfecte voorbereiding gehad op deze wedstrijd. Het grootste vraagteken blijft waar de concurrentie momenteel staat. Al maanden zijn er geen wedstrijden. Je hebt geen enkele referentie. Het zal dus een heel speciaal gevoel zijn aan de start dit jaar.”

Iedere atleet onderging al een coronatest en vlak voor de wedstrijd volgt ook nog een sneltest. “We mogen eigenlijk van geluk spreken dat de wedstrijd doorgaat. Ik had het alvast niet meer verwacht”, licht Goudeseune toe. “Het parcours is ook zo ingedeeld dat er niet in lussen naast elkaar zal gelopen worden. Het Park van Laken is eigenlijk makkelijk op te delen: een lang stuk dat gestaag bergop loopt, gevolgd door een lange afdaling en dat negen ronden aan een stuk.”

Met uitspraken over ambities blijven beide heren voorzichtig. “Er zullen 45 kleppers aan de start staan. Toppers als Kimeli zijn er niet bij, maar de volledige subtop is er wel”, legt Goudeseune uit. “Het niveau zal daarom hoger liggen dan andere jaren. Iedereen zal na deze lange onderbreking ook gretig zijn en snel van start willen gaan. Het zal belangrijk zijn om ons niet gek te laten maken.”

Top-20

Aan de vorm zal het alvast niet liggen volgens Outtier. “We hebben gepiekt naar deze periode. Ik denk dat we zeker de top-20 mogen ambiëren, al kan je met dit deelnemersveld snel tien plaatsen verliezen op een halve minuut. We mogen vooral geen schrik hebben. Het parcours is zwaar en het deelnemersveld sterk, maar in beide gevallen weet je dat, als je in vorm bent, dat geen doorslaggevende rol zal spelen. We moeten gewoon onze eigen wedstrijd lopen. Wat mij momenteel het meest nerveus maakt is die sneltest vlak voor de wedstrijd. Buiten dat kan niemand ons tegenhouden om ons volledig te smijten.” (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier