Jolien Demeyer kroont zich als eerste West-Vlaming in 47 jaar tot nationaal kampioen in springklasse zwaar

© (Foto Fotoroyal)
Redactie KW

Jolien Demeyer uit Pittem heeft zich begin oktober gekroond tot nationaal kampioen van de Landelijke Rijvereniging in de springklasse zwaar. Met haar paard Grande-J bleef ze aan de Peerderbaan in Sint-Huibrechts-Lille tot twee keer toe foutloos en liet ze tijdens de barrage de snelste tijd noteren. Ze is de eerste West-Vlaamse in 47 jaar die de nationale titel pakt.

Jolien Demeyer bleef twee keer foutloos bij de springklasse zwaar, waar over hindernissen van 1,30 meter gesprongen moet worden, waardoor ze naar de barrage mocht. Daarin mocht ze als laatste aantreden, omdat ze de snelste was bij de tweede run. “Ik wist dus dat ik alles moest geven, maar ik wist dat mijn paard Grande-J goed kort kan draaien en springen. Ik geloofde er dus wel in.”

En terecht, want ze klokte de snelste tijd, wat haar de nationale titel opleverde. Hoewel ze eerder ook al provinciaal kampioen werd in dezelfde categorie, kwam deze titel voor haar toch een beetje als een verrassing. “Want een nationale titel is toch nog een niveau hoger. De beste ruiters en amazones van België waren aanwezig. Ik wist dat mijn paard in vorm was, maar op zo’n dag spelen nog veel factoren. Fouten maken is uit den boze.”

Ook haar paard Grande-J was dus in een begenadigde dag. “Maar eigenlijk was het nooit de bedoeling dat ik met haar zou rijden”, lacht Demeyer. “We kochten haar enkele jaren geleden aan om mee te kweken. Maar omdat ze dit jaar niet drachtig was, heb ik thuis eens met haar gereden en merkte ik dat ze verrassend goed sprong.”

Wat de prestatie nóg straffer, maakt is dat Demeyer nog maar een jaar terug op haar paard zit. Drie jaar geleden viel ze immers zwaar, waarna ze anderhalf jaar in een rolstoel zat. “Maar alles is goed afgelopen. Het maakt zo’n titel best wel emotioneel. Langs de kant stonden mensen met tranen in de ogen omdat ze weten wat ik heb meegemaakt. Ik moet ook mijn ouders en mijn man onwijs hard bedanken voor al hun steun.”

Naast de titel in de springklasse zwaar pakte Demeyer met haar paard Mika van ‘t landouwehof ook nog een het brons in de springklasse licht. (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier