Joggingclub Wevelgem zoekt jongeren

Klaar voor een looptocht door weer en wind. Maandagavond werd de groep vergast op een flinke regendouche. (foto SLW)
Redactie KW

Iedere zondag, maandag en donderdag verzamelen tientallen sportievelingen aan het zwembad in Wevelgem. En dat al 39 jaar lang onder het motto ‘joggen is veel fijner als je het samen doet’. Sinds 1981 kregen honderden de smaak van het joggen te pakken dankzij deze club. Volgend jaar viert de jogging zijn veertigste verjaardag met een groot sportief evenement.

Een van de positieve gevolgen van de corona-epidemie is dat heel wat mensen, veelal jongeren, aan het joggen zijn geslagen. Daar kan de joggingclub maar wel bij varen, zou je denken. Dat zal zich wel vertaald hebben in een stijgend ledenaantal. “Toch niet”, verrast voorzitter Patrick Doornaert (63). “We zien dat beginnende joggers dat vaak alleen of per twee doen. Bij de uitbraak van de pandemie was lopen in groep zelfs niet mogelijk, nu nog is het niet evident, want onze leden kunnen zich hier niet omkleden of een douche nemen.”

Rondjes lopen in het park

Op maandagavond verzamelt een twintigtal lopers aan het zwembad, klaar voor een looptocht van 8 tot 15 kilometer. Donkere wolken dreigen, ze weten dat ze straks door een stortbui moeten. Toch is de sfeer uitgelaten, de groep beleeft duidelijk plezier aan het samen lopen.

Het ledenaantal van Joggingclub Wevelgem stagneert zo rond de 70 leden. De jeugd vindt moeilijker de weg naar de club. Dat was wel even anders in het begin van de jaren 80. Toen was de Wevelgemse club een van de eerste in de regio waar zowel beginnende als geoefende lopers elkaar vonden. Medeoprichter, bezieler en sinds dag een voorzitter Patrick Doornaert hoefde je niet te overtuigen. Het joggingvirus had hem al een tijdje te pakken. “Maar het was eigenlijk Patrick Demuynck die het idee had om een club op te richten”, zegt hij. “Wegens mijn ervaring als sportmonitor op school, vroeg hij me om de leden sporttechnisch te begeleiden. Aanvankelijk bleven we in het park, daar liepen we telkens twee rondjes en gaf ik tussendoor enkele gymoefeningen. Al snel wilden we buiten het park lopen en zo werden de toeren groter en groter tot we in 1987 met zes leden deelnamen aan de eerste marathon Kortrijk- Brugge.”

Leiemarathon

Patrick zelf liep in totaal 52 marathons. Vriend en loopmaat Freddy Vanhoucke werkte er 96 af. “We waren in Turijn om daar de marathon te lopen toen Freddy het idee opperde om zelf een marathon te organiseren”, aldus Patrick Doornaert. “Het zou zijn honderdste worden. Het plan was om te starten in Deinze en aan te komen in Wevelgem, naar analogie met de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Freddy en ikzelf gaven zo de aanzet voor de eerste Leiemarathon in 2007, helaas mocht hij door hartproblemen niet meelopen. Hij besloot om als begeleider op een quad de wedstrijd te volgen maar kwam tijdens de wedstrijd ten val, waarna hij een week later is overleden.”

Onze joggingclub heeft in de loop der jaren het lopen gepromoot en goede doelen gesteund

De Leiemarathon is maar een van de vele organisaties waarvan de joggingclub aan de basis lag. “In het spoor van Evy Gruyaert organiseerden we jaarlijks start-to-run. Dat was een enorm succes en resulteerde in heel wat nieuwe leden”, aldus Patrick. “Onze joggingclub heeft in de loop der jaren het lopen gepromoot, daartoe organiseerden we ook een massa evenementen waarvan de opbrengst meestal voor een goed doel was. Zoals de joggings voor muco, loopwedstrijden voor de zwemclub en ooit een halve marathon over de drie deelgemeenten. Met 300 deelnemers was dat meteen een groot succes. Helaas bleef het bij die ene keer, de organisatie waarbij onder meer 150 seingevers gezocht moesten worden, werd te omslachtig.”

Binnen de club kijken de leden uit naar de Lenteloop en Herfstloop, die besloten worden met een hapje en een drankje en trekken ze jaarlijks met de bus naar de kerstcorrida in Deerlijk.

40 jaar joggingclub

Patrick zelf loopt al een tijdje niet meer, wandelen en zwemmen zijn betere opties sinds hij een nieuwe heup heeft. Toen hij werd gehuldigd als ‘sportman van het jaar’, noemde de schepen van Sport hem destijds de man die Wevelgem leerde lopen.

In september volgend jaar geeft hij na precies veertig jaar het voorzitterslint door aan Tom Verleyen. Het wordt een luisterrijk jubileum waarbij gelopen, gefietst, gewandeld en wellicht ook gezwommen wordt. “De bedoeling is om 40 rondjes te lopen waarbij je de volle afstand kan afleggen, of nu en dan je wagonnetje kan aanhaken voor een paar rondjes. De Dulle Trappers, een fietsclub die uit de joggingclub ontstond, stippelen twee lussen van 40 kilometer uit en we maken drie wandellussen waarvan de totale afstand 40 kilometer is. Zo vinden zowel de occasionele als de geoefende sporter iets naar hun gading in het aanbod.” (Stefaan Lernout)

Samen lopen motiveert en is veel prettiger dan op je eentje. Wie ervan wil proeven kan contact opnemen via joggingclubwevelgem@gmail.com.

Joggingclub Wevelgem

– Opgericht: De Wevelgemse Joggingclub werd opgericht in 1981, uit de vereniging sproten tal van andere verenigingen en organisaties voort. Zoals de Leiemarathon, de Dulle Trappers en loopclubs in buurtgemeenten.

– Voorzitter: Patrick Doornaert is medeoprichter en sinds 1981 de voorzitter. De andere bestuursleden zijn Bert Vanhauwaert, Tom Verleyen, Henk Vandooren, Stephan Wittouck, Steven De Witte en Wim De Smet.

– Ledenaantal: De club telt momenteel een zeventigtal leden, in de gloriejaren waren dat er meer dan 200.

– Lokaal:café t Bankske.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten