Joerie Vansteelant wordt vijfde in Engelse Ironman

© VDB
Redactie KW

“Ik kan niet klagen met vijfde plaats, maar ik kon beter”, zegt Joerie Vansteelant.

Joerie Vansteelant is zondag als vijfde geëindigd in de Ironman in het Engelse Bolton. Dat was één plaats na landgenoot Axel Zeebroek. Hij finishte na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon in 8u53:37. Joerie Vansteelant kwam enkele minuten later als vijfde binnen in 8u58:06.

“Wat een harde dag”, zuchtte Torhoutenaar Joerie Vansteelant na zijn vijfde plaats op de volledige Ironman van Bolton. Drie weken geleden wou Vansteelant, die veelvoudig wereldkampioen duatlon is, al debuteren op deze afstand. Toen kreeg hij in Klagenfurt af te rekenen met mechanische problemen. “Mijn zwemproef voelde wat minder dan drie weken geleden, want ik vond niet echt een goede groep om in te zwemmen”, vertelt hij.

“Blij dat ik nu een Ironman ben”

“Op de fiets voelde ik me echter heel goed op het technische en heel zware parcours met 2.000 hoogtemeters. Het enige probleem was dat mijn gels te snel op waren, waardoor ik in de laatste 25 kilometer van het fietsen geen gels meer had. Dat voelde ik niet tijdens het fietsen, maar ik moest er wel voor boeten tijdens het lopen.”

“De eerste tien kilometer voelde ik me echt goed en liep ik snel van de vierde naar de derde plaats. Daarna ging mijn energieniveau heel snel naar beneden. Ik nam alles wat ik kon in de bevoorradingszone, vooral cola en red bull. De laatste 15 kilometer voelde het opnieuw beter, maar de kilometers daartussen waren echt verschrikkelijk. Ik kan niet echt klagen met de vijfde plaats in mijn eerste Ironman, maar ik weet dat ik beter kon. Toch ben ik heel blij dat ik de aankomst bereikte en nu kan zeggen dat ik een Ironman ben.”

De zege ging naar de Fransman Cyril Viennot in 8u44:10. Hij won voor de Brit Joe Skipper (8u48:12) en de Est Kirill Kotsegarov (8u51:01).

(Belga/AD – foto a-VDB)