https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jeffrey vocht vroeger duels uit met Mathieu van der Poel en wil nu de motorcross redden

Wouter Vander Stricht

Als heel kleine snaak was hij de evenknie van Mathieu van der Poel in het veldrijden, maar net zijn knieën noopten hem ook te stoppen met de sport. Ook met voetballen bij Club Brugge kapte Jeffrey Soenens. Hij kwam aan tot 145 kg, onderging een gastric bypass-operatie en nu is hij weer sporter. Sinds twee jaar heeft hij zijn hart verpand aan het motorcrossen en wil hij ook zorgen dat de jeugd deze sport verder kan beoefenen. “We zullen ons laten zien in Brussel, want zo kan het niet verder.”

Een spontane, heerlijk openhartige babbel. Met een 24-jarige sportfanaat die de motorcrossport van een gewisse dood wil redden. “Er moet nu actie komen anders gaat de sport, die ons land al heel wat wereldtitels opleverde, zeker kapot. Er zijn geen trainingsfaciliteiten in West-Vlaanderen, ook het aantal wedstrijden neemt af omdat gemeentebesturen vaak geen toestemming meer geven. Daarom organiseer ik op zaterdag 13 april een mars op Brussel onder de noemer ‘Red de Motorcross’.”

Op de ladder voor interview

Jeffrey (24) en zijn vriendin Tatjana Rigole wonen samen in de Kaplotestraat in Wingene. Voor ons bezoek waarschuwde hij al: ‘we zijn nog aan het verbouwen, je zal de ladder moeten nemen.’ Wanneer we aanbellen komt stiefoma, die op het gelijkvloers huist, portier spelen. En inderdaad, we mogen via de ladder, beneden gestut door een zak zand, naar boven. “Weet je: we hebben hier alles zelf gedaan. Geen enkele stielman moest hier een uur komen doen. Maar we moeten onze trap nog gieten, we zullen het zelf doen, maar onze andere klanten hebben nog voorrang.

Jeffrey vocht vroeger duels uit met Mathieu van der Poel en wil nu de motorcross redden

Jeffrey werkt bij zijn pa die een bouwonderneming runt. “Ikzelf ben verantwoordelijk voor de renovaties in de Colmar-restaurants. Ik moet soms lange dagen draaien, maar dat heb ik ervoor over. Ik begin soms nog vroeger om te kunnen gaan trainen.”

Wij vragen ook geen centen: als ze ons de ruimte geven kunnen we dat met privé-uitbating ook wel beredderen

Dat doet hij niet enkel op de motorfiets, ook lopen, fietsen, zwemmen.. staat op het trainingsschema. Maar om zijn cross-technische skills bij te schaven moet hij uiteraard op een circuit gaan oefenen. “Er was lang sprake van dat men het in het havengebied van Zeebrugge eentje zou aanleggen. Je hebt er ruimte genoeg en stoort er niemand. Maar het is er nog altijd niet van gekomen. Waarom? Ze maken er geen prioriteit van. Wij vragen ook geen centen: als ze ons de ruimte geven kunnen we dat met privé-uitbating ook wel beredderen.”

Alarmbel

Trainen doet hij nu vaak in Duinkerke, over de Franse grens dus. Of in Nederland, waar met Axel en Westdorpe (Terneuzen) twee oefencircuits voorhanden waren. “En toen het parcours in Westdorpe recent definitief gesloten werd, besloot ik een actie op te zetten. Ieder jaar valt in onze provincie ook wel een motorcross weg, tijd dus dat we aan de alarmbel trekken.”

Niet enkel klimaatmarsen of onderwijsstakingen beheersen dus de gemoederen, via een persoonlijk initiatief wil Jeffrey Soenens er voor zorgen dat de volgende regering ook eens denkt aan de leefbaarheid van zijn sport. En zijn oproep via Facebook krijgt al heel wat navolging. “Al ruim 1.700 mensen tonen zich geïnteresseerd, we hopen om duizend man effectief richting Brussel te mobiliseren.”

In deze tijden van klimaatpolarisering weet Jeffrey ook wel op welke nagel te kloppen. “Weet je, we zijn properder dan een festival. Als wij met een motorcross een terrein achterlaten vind je er geen blikje meer terug. En ik roep ook iedereen op om met de trein naar Brussel te komen.”

Crossmotoren zullen er zeker aanwezig zijn in Brussel. “Niet iedereen moet zijn motor bij hebben. Wij zorgen er wel voor enkele, we zouden ook graag enkele jonge gasten laten rondrijden. Want het is om hun crosstoekomst dat het gaat. Voor de (groot)ouders van de kinderen zijn wij al originele shirts aan het inzamelen. Marnicq Bervoets beloofde er al, verschillende crossteams ook en Stefan Everts die momenteel niet zijn makkelijkste periode meemaakt, stak onze actie al een hart onder de riem. Ook de West-Vlaamse oud-wereldkampioen Steve Ramon, het jonge talent Jago Geerts en de Litouwer Arminas Jasikonis zegden al hun steun toe.”

Memorabele duels in het veld met Mathieu van der Poel

Motorcrossen doet Jeffrey Soenens bij de nieuwelingen. “Ik ben nog maar twee jaar bezig, maar ik maak vooruitgang. Ik ga er dan ook altijd vol voor, zelf al lig ik in schijnbaar verloren positie.” No sweat, no glory, de lijfspreuk van Club Brugge, is ook op het lijf geschreven van Jeffrey. “En het is ook het motto dat ik mijn motor liet plaatsen. Weet je, ik voetbalde ooit nog voor Club Brugge. Ik begon bij SC Beernem, waar Club me kwam halen. Ik voetbalde er enkele jaren, maar koos uiteindelijk voor de fiets. Maar ik ben wel een vurig fan van Club Brugge gebleven, als het kan, zit ik daar op de tribune.”

De jonge Jeffrey Soenens, met tricolore fiets, brengt het thuisfront op de hoogte van zijn prestaties in veld. (gf)
De jonge Jeffrey Soenens, met tricolore fiets, brengt het thuisfront op de hoogte van zijn prestaties in veld. (gf)

Als jonge snaak was Jeffrey begonnen met wielrennen. “Officiële wedstrijden waren dat nog niet, maar in het veld kwam ik vaak uit tegen Mathieu van der Poel. Wij vochten heel wat robbertjes uit en daarvan won ik er toch een paar. Maar ik moest noodgedwongen stoppen door problemen met de knieën. Een moeilijke beslissing, want ik hield van het veldrijden. Ik kijk er nu ook niet meer naar op tv, het doet nog te veel zeer.”

In zijn tienerjaren genoot Jeffrey van zijn jonge leven, maar liet zich ook wat gaan. “Op een bepaald moment woog ik 145 kg, er kwam een operatie aan te pas. Maar ik moet nog altijd opletten wat ik eet. En liefst zoveel mogelijk sporten. Door vrienden kwam ik bij het motorcross terecht. Weer in het veld dus, ik heb blijkbaar iets met modder. En ik werd er meteen met open armen ontvangen. Ongelofelijk welk een sfeer er onder de piloten heerst. Ik heb nu een eigen team, MX-team Soenens, dankzij de vele steun van mijn familie.”

Voor meer info, Facebook: Red de Motorcross. Zaterdag 13 april om 13 uur, Europa Esplanade aan het Zuidstation in Brussel. Wie nog cross-shirts geeft kan zich ook via deze weg melden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.