https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jason (31) uit Pittem kroont zich tot Belgisch kampioen zijspan

Jason Van Daele. (foto TV)
Redactie KW

Motorcrosser Jason Van Daele (31) uit Pittem en zijn bakkenist Tim Smeuninx (37) kroonden zich onlangs tot Belgisch kampioen zijspancross in Houtvenne. In 2017 werd Jason al eens Belgisch kampioen. Binnen enkele weken strijden ze samen in Frankrijk voor de Europese titel Zijspancross der Naties.

De 31-jarige Jason Van Daele haalde enkele jaren geleden nog een unicum in de motorsportwereld door een freestylestunt die niemand hem voordeed. Samen met zijn bakkenist voerde hij met zijn zijspan een backflip uit op de terreinen van de Pittemse kleigroeve. Na een woelige coronaperiode is hij weer klaar om te schitteren.

“Samen met enkele vrienden vormen we een hechte vriendengroep met een passie voor zijspancross. Op het moment van de backflip was Tim geblesseerd en was Birger mijn compagnon. Nu Tim weer hersteld is van zijn blessure, kan hij weer voluit gaan en willen we weer prijzen pakken. Zo werden we eerste in de finale van het Belgisch kampioenschap zijspancross in Houtvenne, op hetzelfde parcours waar ook de gewone motorcross georganiseerd werd.”

Hobby

“Tim en ik zijn bovendien samen met twee andere Belgische teams geselecteerd voor het EK Zijspancross der Naties, dat binnen enkele weken plaatsvindt in Frankrijk.” Jasons passie voor zijspancross is vrij laat gekomen. “Ik heb al lang een passie voor de motorcross. Zo werd ik tien jaar geleden al eens kampioen solocross. Via connecties ben ik dan in contact gekomen met de zijspan. Ik zie het meer als een hobby, een bezigheid met vrienden. Ik werk als zelfstandig dakwerker en spendeer veel vrije tijd aan mijn hobby.”

“Toch probeer ik voldoende tijd vrij te maken voor mijn gezin. Met de zijspancross valt er amper geld te verdienen. Via sponsors krijgen we wel materialen zoals crosskledij, maar winst halen we er amper uit, ook al heb ik al verschillende prijzen gepakt. Zo was ik drie keer Europees kampioen in de landenwedstrijden, werd ik tweemaal Belgisch kampioen en haalden we al verschillende keren het podium tijdens het WK. Volgend jaar willen we een gooi doen naar de wereldtitel.”

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.