De organisatie van de Santa Run - de laatste wedstrijd van het regelmatigheidscriterium Roeselare Loopt - was een schot in de roos. Om 19.30 uur gingen 780 lopers van start voor de afwachtingswedstrijd over 3,3 kilometer door het door kerstsfeer doordrongen Roeselare, een half uur later trokken 740 deelnemers zich op gang voor de 10 kilometer-loop over drie ronden. Het gros van de lopers was uitgerust met een kerstmust of kerstmanpak.

Op de korte afstand ging de zege naar Klaas Callens uit Kuurne. Hij finishte in een tijd van 10'12", goed voor een gemiddelde snelheid van 19,38 km per uur. Maxim Kerremans uit Oostnieuwkerke en Yelko Desmet uit Ingelmunster vervolledigden het podium.

Bij de dames ging de zege naar de 11-jarige Shanaya Schollaert uit Blankenberge, die in een tijd van 12'50" (gem. 15,41 km/uur) finishte. Elise Plancke uit Roeselare werd tweede op amper twee seconden, terwijl Margot Vandekerckhove nog eens drie seconden later het podium vervolledigde.

Cottyn in de laatste ronde

In de hoofdwedstrijd over 10 kilometer stond geen maat op Jannes Cottyn uit Oostnieuwkerke, die vorig jaar nog als tweede was geëindigd. Hij liet in de slotronde zijn rivalen in de steek en finishte in 32'27", goed voor een gemiddelde snelheid van 18,49 km per uur. Op acht seconden achterstand legde Cosie Goudesone uit Roeselare beslag op de tweede plek, 15 seconden later werd Alexander Eggerick uit Pittem derde.

"Ik ben tevreden over mijn prestatie", aldus Cottyn na afloop. "Ik ben me momenteel nog niet specifiek aan het voorbereiden op de marathon van Rotterdam, op 7 april 2019. Dat is pas iets voor vanaf 1 januari. Dit jaar nam ik er ook al deel, maar startte ik te snel en viel ik op het einde terug. Nu wil ik beter doen dan 2u36'. Een tijd onder 2u35' is het doel", aldus de assistent-anesthesist die komende zomer weer in Leuven gaat wonen.

Triatleet Cosie Goudesone was eveneens tevreden. "Ik kan normaal nog wel iets sneller op een tien kilometer, maar dit was mijn eerste zware inspanning in drie maanden. Dit jaar nam ik deel aan de volledige Ironmans van Nice en Kopenhagen en vooral in Zuid-Frankrijk had ik me moeten kwalificeren voor het WK op Hawaï. Maagproblemen dwarsboomden echter die ambities. In 2019 wil ik dat rechtzetten in Frankfurt."

Bij de dames was de plaatselijke Saskia Vens de beste in een tijd van 38'57", goed voor een gemiddelde van 15,40 km per uur. Ze haalde het vlot voor Jana Vandepoele en Valerie Van den Berghe.

Einde van Roeselare Loopt 2018

Voor het eindklassement van Roeselare Loopt telde de Santa Run niet meer mee, maar na afloop werden de laureaten van het regelmatigheidscriterium wel gehuldigd: Renee Vandamme (dames categorie 1), Saskia Vens (dames categorie 2), Hilde Hindryckx (dames categorie 3), Ruben Lombaert (heren categorie 1), Dries Depoortere (heren categorie 2) en Andy Vanhaelewyn (heren categorie 3). (TVB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Roeselare-Izegem van vrijdag 28 december.

(Tom Vandenbussche-foto's Tom Vandenbussche)