https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jan Vanhulle (Isogym Izegem) is zeker dat diehards meteen voor de deur staan: “Maar hopelijk komen de senioren ook terug”

Jan Vanhulle in Isogym: “Ik had het geluk een privétrainingscentrum te hebben...”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Jan Vanhulle in Isogym: “Ik had het geluk een privétrainingscentrum te hebben...”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Meer ‘old skool’ kan een fitnesscentrum niet zijn als mémé en pépé nog even komen helpen met zaakvoerder Jan Vanhulle om de laatste puntjes op de i te zetten voor de opening. Na de maandenlange sluiting hunkert de uitbater ernaar zijn klanten, die vaak ook vrienden geworden zijn, terug te zien. “De diehards zullen hier woensdagmorgen 9 juni zeker al aan de deur staan. Maar we hopen natuurlijk niet te veel mensen te zijn verloren.”

Achter een smalle witte deur in de Stationsstraat in Izegem leidt een lange gang je naar fitness Isogym. Al sinds 1985 kun je je er afpeigeren terwijl op enkele meters van je noeste trainingsarbeid treinen voorbij denderen. Of je kunt er ook kilometers malen op de loopband met zicht op museum Eperon d’Or, aan de overkant van het spoor. In drieënhalf decennium is er weinig veranderd aan het interieur. Oprichter Jan Vansteenkiste gaf ondertussen de fakkel door aan Jan Vanhulle (27). “We hebben van de sluiting gebruik gemaakt om een likje verf aan te brengen. Maar we willen bewust onze zaal laten zoals die is. Dat smaken de sporters hier. Het is hier ‘oldskool’ en dat willen we zo houden. Die commerciële fitnesscentra, daar hebben wij het niet zo voor. Dat zijn fabrieken, waar je ook ’s nachts kunt gaan trainen. Wij zijn ook 50 uur per week open, maar we houden meer van het persoonlijke contact. Iedereen kent hier iedereen. Na het sporten, zitten veel klanten hier nog lang aan de bar. Om te praten over van alles en nog wat. En daarom zal het ook deugd doen als we elkaar straks terugzien.”

“Job van mijn leven”

Jan Vanhulle stamt uit een familie van garagehouders ( Citroëngarage Vanhulle met vestigingen in Izegem en Ieper, red .), maar belandde per toeval in de sportwereld. “Ik had al wat hobby’s geprobeerd tot ik tien jaar geleden plots in Isogym terecht kwam. Mijn ouders dachten dat het weer een kortstondige bevlieging zou zijn, maar dat draaide anders uit. Jan Vansteenkiste ving me hier goed op. Ik arriveerde hier als mager ventje, maar had snel de smaak te pakken. Ik kreeg hier ook trainingsschema’s voorgeschoteld, die persoonlijke aanpak is trouwens nu nog altijd in de prijs inbegrepen. Op de duur moest ik ook wat rust inbouwen, ik raakte immers overtraind. Maar ook daar werd ik bij geholpen.”

Jan Vanhulle bij een van de nieuwe toestellen in Isogym. “Tijdens de lockdown brachten we ook roze sweaters op de markt. Die gingen verbazend vlot de deur uit bij al die stoere mannen.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Jan Vanhulle bij een van de nieuwe toestellen in Isogym. “Tijdens de lockdown brachten we ook roze sweaters op de markt. Die gingen verbazend vlot de deur uit bij al die stoere mannen.”©Frank Meurisse Frank Meurisse

Na ruim 30 jaar liet Jan Vansteenkiste zijn zaak over. “Jan is hier nog vaak aanwezig en staat nog mensen bij met raad en daad. De kans om hier Isogym te mogen runnen, kon ik niet laten liggen. Ik had businessmanagement gestudeerd, maar ik schoolde me bij tot fitnessinstructeur. Ik vond hier meteen ook de job van mijn leven, dit is iets wat ik de rest van mijn professionele dagen wil doen.”

Isogym heeft ook een rijke geschiedenis. “Onder meer Fredje Deburghgraeve en Ulla Werbrouck kwamen hier nog trainen, stichter Jan Vansteenkiste verzamelde tal van titels en na hem ook Benny Verbeke en Gianni Vermote.”

Stelen met de ogen

Jan Vanhulle trok ook naar Los Angeles waar hij twee maanden in Gold’s Gym in de leer ging. “Dat is het mekka van onze sport. Wat Barcelona is voor het voetbal, dat is LA voor de fitness. Heel wat bekende sporters trainen er ook. De mensen hebben er ook een totaal andere mindset . Iedereen is er zo vriendelijk, dat je je begint af te vragen of het wel gemeend is. Ook zonder vragen, krijg je er hulp. Dat zit soms in kleine zaken. Als je bepaalde bewegingen doet op een toestel, komen ze een kleine correctie aanbrengen waardoor de workout nog efficiënter is. Ik heb er ook veel met mijn ogen gestolen, zaken die ik hier nu de jonge gasten tracht bij te brengen.”

Materiaal uitgeleend

De sluiting probeert Jan Vanhulle als iets positief te zien. “Misschien zullen de mensen nog meer beseffen hoe hard ze dit gemist hebben. Ik had het geluk dat ik hier voluit kon trainen in een zaal die ik voor mij alleen had. Al miste ik natuurlijk de sporters rondom mij. Soms werd ik wel eens gepolst door leden of ze hier ook eens mochten komen trainen, maar daar kon en mocht ik niet aan beginnen natuurlijk. Ik heb wel wat materiaal, zoals halters, uitgeleend. Maar de meeste toestellen zijn te groot om te verplaatsen. We hebben hier alle toestellen voor kracht- en cardiotraining en met de centjes die ik privé spaarde, investeerde ik ook nog in extra toestellen. Zo hebben de leden hier straks weer iets om naar uit te kijken.”

Bij de heropening op woensdag 9 juni verwacht Jan dat de ferventste trainingsbeesten meteen paraat zullen staan. “De diehards zullen hier zeker zijn als ik die morgen de deur opendoe. We hebben hier in totaal een 1.000-tal leden, waarvan we er wekelijks 300 zien. Sommigen trainen ook meerdere keren per week. Welke spelregels we zullen moeten volgen, weten we nog niet in detail, maar we zullen via tijdsloten moeten werken om iedereen zijn trainingsruimte te laten. Ons publiek is vrij divers van leeftijd. We hebben iemand van 90 jaar, maar ook jonge gastjes van 12 jaar komen al eens proeven. Hopelijk komen ook de 70-plussers terug. Daar zit de schrik er misschien wat meer in, maar net die mensen zijn allemaal gevaccineerd.”

De zaal kreeg een likje verf, er zijn nieuwe toestellen, aan het sanitair werd gesleuteld en het dak boven de toegangsgang tot de zaal werd opnieuw waterdicht gemaakt. “Maar voor de rest blijven we verder doen zoals vroeger. Ons ledenbestand wordt hier uiteraard ook al op de pc bijgehouden, maar we stappen nog niet af van onze beurtenkaarten waarop je stempels verzamelt. Geen badges hier, maar ieder lid verwelkomen we persoonlijk. En ook dat willen we zo houden.”

Psycholoog

“Ik verlang eigenlijk er het meest naar om weer mensen te zien en dat kan vanaf 9 juni. Er wordt hier veel gesport, maar ook veel gepraat. Soms ben je psycholoog, de mensen luchten hun hart bij mij of bij de barvrouw. Die leden maken op de duur ook deel uit van je ruime vriendenkring en al die maanden hebben we elkaar niet gezien. Verder mis ik vooral de verre reizen. Graag zou ik mijn vriendin Camille eens meenemen naar de Verenigde Staten en haar daar Gold’s Gym eens tonen. Ik volg meestal strikt mijn dieet en eet zes keer per dag, maar ik ga ook graag eens iets uit eten. Ook van de cinema kan ik echt genieten, net als gaan karten met de maten.”

naar de fitness

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.