Izegemse kwarttriatlon verhuist volgend jaar voorgoed van datum om blauwalgen uit de weg te gaan

Het zwemgedeelte in het kanaal is een wezenlijk deel van de Izegemse triatlon.
Wouter Vander Stricht

De Izegemse kwarttriatlon, voluit de Argenta Izegem Centrum Triatlon, zou in 2020 voor de 30ste keer op 15 augustus plaatsvinden. Maar daar stak Covid-19 een stokje voor. Volgend jaar verlaat de triatlon voor het eerst de vaste datum op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en opteert men voor donderdag 13 mei 2021. En dat is Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart.

Vrijdagavond 9 oktober waren de leden van de Izegemse triatlonclub uitgenodigd naar De Leest in Izegem waar voorzitter Frank Bruyneel heel wat nieuws te vertellen had. De club heeft er nieuwe hoofd- en naamsponsor bij. Daardoor zal het seizoen 2020-2021 aangevat worden als EFC-JODA-ITC. Joda Consulting is daarbij nieuw in het verhaal. “Het is een bedrijf dat zich toelegt op ‘big data’. Die mensen uit Zele leerden we kennen omdat we met hen samen trainden. Joda stapt aan boord, maar ook al onze andere sponsors bleven ons trouw. In deze tijden is dat niet evident.”

Vanuit de tribune van De Leest konden de leden van de triatlonclub in hun eigen bubbel de voorstelling volgen.
Vanuit de tribune van De Leest konden de leden van de triatlonclub in hun eigen bubbel de voorstelling volgen.

“Om de twee jaar is er een nieuwe uitrusting en nu ook komend seizoen. Normaal ligt ons seizoen in oktober stil en hervatten we op 1 november, maar dit keer hadden we eerder op het jaar al een rustpauze. Dus beginnen de groepstrainingen van het nieuwe seizoen al morgen 10 oktober. Op de infoavond konden de atleten al hun uitrusting passen. We hebben nu 190 actieve leden, waarvan 70 bij de jeugd. Onze thuisbasis is Izegem, maar eigenlijk hebben we leden van over heel West-Vlaanderen.”

Zwemuren

Ook stad Izegem krijgt nog een speciale vermelding van de voorzitter. “Wij vermelden de stad ook altijd bij onze sponsors. We kunnen immers gebruik maken van het zwembad, het aantal uren dat we daar in het water kunnen liggen wordt ons door veel andere club beneden.”

“Door in mei te organiseren hopen we de blauwalgen voor te zijn”

Een nieuwe naam en een nieuwe uitrusting, maar het grootste nieuws was de verandering van datum van de Argenta Izegem Centrum Triatlon. “Er is daar maar één reden voor: de blauwalgen. Die spelen nu ons al een vijftal jaar parten. De eerste jaren konden we het nog oplossen, maar in 2018 toen we gastheer waren voor het BK moesten we het zwemmen laten plaatsvinden in De Gavers in Harelbeke. Ook in 2019 was dit het geval en in 2020 zouden we opnieuw met dat probleem geconfronteerd worden. Maar de triatlon kon nu om een andere reden niet doorgaan.”

Sinds een vijftal jaar komt de blauwalgenplaag telkens terug in het kanaal Roeselare-Ooigem.
Sinds een vijftal jaar komt de blauwalgenplaag telkens terug in het kanaal Roeselare-Ooigem.

Andere beleving

Daarom verkoos het bestuur om naar een andere datum uit te kijken. “De blauwalgen in het kanaal steken de kop op als het echt warm begint te worden, dus meestal ergens in juni of juli. Daarom willen die plaag voor zijn en gaan we komend seizoen onze triatlon op donderdag 13 mei laten plaatsvinden. We ruilen Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart en dat zal ook de daaropvolgende jaren het geval zijn. Zo zijn we zeker dat de blauwalgen ons geen parten meer zullen spelen.”

“Ons publiek zal weer ten volle kunnen genieten van triatlon”

Uitwijken naar De Gavers was voor publiek en atleten een obstakel geworden. “Voor de atleten voelt het niet aan als een echte triatlon omdat je het zwemgedeelte apart moet afwerken. Voor het publiek vormde het ook een heel andere beleving. De mensen zijn bij ons gewend om de start mee te maken, op het jaagpad mee te wandelen met de zwemmers en dan vanop de brug of in het centrum het lopen en fietsen mee te volgen. Dat zullen we nu weer kunnen garanderen.”

Niet in concurrentie

De 30ste editie van de Izegemse kwarttriatlon wordt dus volgend jaar halfweg mei in plaats van drie maanden later georganiseerd. “We zitten daarmee niet in de weg van andere organisaties. Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart valt meestal ergens in mei, maar altijd op een donderdag zodat we dus niet samenvallen met de organisaties in het weekend.”

De Izegemse triatlon zorgt ervoor dat het centrum altijd op de koppen lopen is.
De Izegemse triatlon zorgt ervoor dat het centrum altijd op de koppen lopen is.© FRANK MEURISSE

Niet enkel voor wie meedoet aan de triatlon, maar ook voor de hele Izegemse goegemeente is de verandering van datum groot nieuws. “Jaarlijks hebben we een duizendtal deelnemers, daarbij zijn ook de jeugd en de deelnemers aan de trio-triatlon meegeteld. Op het BK in 2018 lokten we 7.500 toeschouwers, voor een gewone editie wordt dat geschat op 5.000.” Ook voor de Izegemse centrumhoreca is de triatlon een voltreffer.

Clubkamioenschap op 15 augustus

15 augustus wordt niet helemaal overboord gegooid. “Die datum zullen we gebruiken om ons clubkampioenschap te organiseren. Zwemmen doen we dan in het stedelijk zwembad, de rest speelt zich af op wijk De Mol in Izegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier