Izegemse damesploeg nationaal triatlonkampioen: “We vormen een homogeen team”

© GF
Redactie KW

In Viersel, in de Antwerpse Kempen, had zaterdag het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon plaats. De winst bij de dames ging naar Katrien Maes, Charlotte Deldaele en Jonie Vanhoutte voor het Izegemse EFC-JODA-ITC.

Met Viersel kwam er dit jaar dan toch een Belgisch kampioenschap ploegentriatlon. Het evenement waar zich ruim 200 ploegen hadden voor ingeschreven had in mei moeten plaatsvinden, op Linkeroever in Antwerpen aan het Galgenweel. Maar omdat verdere versoepelingen voor de buitensporten er niet kwamen werd het BK geannuleerd en verplaatst naar zaterdag 4 september in Viersel, georganiseerd door het Kempisch Triatlon Team. De deelnemers aan het BK ploegentriatlon moesten samen 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen.

EFC-JODA-ITC met Katrien Maes uit het Oost-Vlaamse Zele, Charlotte Deldaele uit Kortrijk en Jonie Vanhoutte, onlangs na haar huwelijk van Lichtervelde naar Herzele verhuisd, kleurden de wedstrijd bij de dames en wonnen in 1u03’25” voor het Antwerpse Atriac en Athletes for Hope. “Het is geloof ik zes jaar geleden dat onze club uit Izegem in team nog eens een Belgische titel kon behalen. Dat maakt het extra mooi”, vindt Jonie Vanhoutte. “We hebben niet samen getraind, omdat we alle drie een andere coach hebben en we verspreid van elkaar wonen. We hadden wel reeds een aantal wedstrijden samen gedaan en eerder dit seizoen was er in Sint-Laureins een gelijkaardig kampioenschap. Toen deden we ook samen die wedstrijd. We weten wie waar sterk in is. Dit zorgt er voor dat we elkaar aanvullen en helpen waar het nodig is.”

Het trio lag in Viersel een minuut achter in het zwemmen, tekende voor de beste fietstijd en in het lopen zorgden ze voor een minuut bonus op de eerste achtervolgers. “We vormen een homogeen team”, gaat Jonie verder. “Ik ben bijvoorbeeld de mindere zwemmer van de drie. Zo gaan we ons in het water positioneren zodat ik mooi in de voeten kan liggen. Tijdens het fietsen zijn het vooral Katrien en ik die het kopwerk doen, zodat Charlotte zich dan wat kan sparen voor het lopen. In die laatste discipline zijn we dan aan elkaar gewaagd”, aldus Vanhoutte.

Bij de heren ging het goud naar het plaatselijke KTT voor Atriac en SMO-Scott uit het Meetjesland met onder andere de West-Vlamingen Louis Naeyaert en Jasper Schotte. EFC-JODA-ITC met Matthias Allegaert, Hannes Cool, Toon Marïen, Rob Carmans, Milan Verschaeve, Bart Cooymans en Jeroen Vandael misten het podium met een vierde plaats.

(ACR/ GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier