Izegem Tribes bouwt jeugdwerking uit

Ewout Nuyttens.© foto RV
Ewout Nuyttens.© foto RV
Redactie KW

De Izegem Tribes hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan hun jeugdwerking. Momenteel heeft het Izegemse American footballteam een 75-tal jeugdspelers tussen 8 en 19 jaar. Die komen zowel uit Izegem als een stuk daarbuiten.

“Sinds 2018 is de jeugdwerking uitgebreid met een U16-werking. Omdat die samen met onze U19 een grote groei kende, was extra opvolging en ondersteuning aan de orde”, opent de 23-jarige sporttechnisch jeugdcoördinator Ewout Nuyttens uit Lendelede. “Vanaf april 2019 werden extra medewerkers en coaching staff ingezet om deze werking te ondersteunen. Hierbij werden de eerste stappen gezet in de doorstart van onze volledige jeugdwerking.”

“Door corona drong een verdere opvolging van de jeugdspelers zich op. Tijdens deze verplichte pauzes werd gekozen om de jeugdspelers zoveel mogelijk te laten sporten, volgens de geldende maatregelen. Tijdens de coronapauzes hebben we met twee jeugdcoördinatoren de tijd benut om een volledig jeugdbeleid voor de Youth Academy uit te werken. Samen met de daarna opgerichte werkgroep Youth werken we aan heel wat punten om onze jeugdwerking te optimaliseren.”

Instroom

“Vanzelfsprekend worden vrij veel van de jeugdspelers bereikt via sociale media. Maar ook via de spelers zelf, die eens vrienden meebrengen naar training, zien we zeker wel instroom. In de nabije toekomst willen we ook werk maken van een samenwerking met scholen. Dit in de vorm van initiaties en sportdagen. Verder mogen we ook rekenen op de steun van onze sportdienst in Izegem voor sportpromotie, maar ook in functie van bovenlokale samenwerking.”

“Vanaf 2022 willen we ook G-sport op de kaart zetten binnen onze vereniging”

“Bij onze jongste leden ligt de focus op ze een American footballplayer te maken. Dat houdt in dat we ze zowel op sportief vlak als mentaal vlak willen voorbereiden. Al willen we onze jongsten op sportief vlak nog op een speelse manier leren kennis maken met de sport. Bij onze oudere jeugdploeg hebben we drie trainingen in de week. Die hebben elk een eigen focus en zaken die we willen bereiken die dag. Zo hebben we Mental Monday, Winning Wednesday en Strong Saturday”, aldus Ewout.

“Vanaf 2022 willen we ook G-sport – focus op inclusieve werking – op de kaart zetten binnen onze vereniging. Daarbij aansluitend willen we samen met andere American footballteams en onze overkoepelende FAFL werk maken van een G-sportplatform waarin spelers, maar ook coaches en crew, elkaar kunnen ondersteunen.”

“Nieuwe coaches, spelers en vrijwilligers zijn altijd welkom. We willen onze jeugdwerking verder uitbreiden, zowel op sportief als organisatorisch vlak. Zowel nieuwe spelers als coaches hebben geen ervaring nodig, die krijgen ze bij ons. Vanaf 8 tot en met 19 jaar, M/V/X.” (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier