https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

IWV-leden houden elkaar in de gaten op BK wakeboarden

vlnr: Thibo De Meyer, Viktor Maddens en Michael Callebert. (foto RV)
Redactie KW

Op zondag 26 september wordt in Waregem het Belgisch kampioenschap wakeboarden gehouden. IWV-leden Michael Callebert, Thibo De Meyer en Viktor Maddens nemen deel in de categorie Pro Men.

“Het is zeer moeilijk in te schatten wat er dit jaar mogelijk is”, opent Thibo De Meyer (24) uit Ardooie. “Omwille van corona heb ik veel van de andere riders niet meer gezien en weet ik dus niet waarmee zij op dit moment bezig zijn. Daarnaast hebben we niet echt een topzomer gehad, waardoor er ook veel minder getraind is dan in de jaren voordien.”

“Bovendien is het voor mij een zeer druk jaar geweest. Er is niet zoveel aandacht naar het wakeboarden gegaan. Heel veel voorbereiding is er dit jaar niet gebeurd, aangezien we – ook weer door corona – niet zeker waren dat er iets van competities zou doorgaan.”

“Viktor en ik trainen iedere dag samen, wat er ook voor zorgt dat we elkaars progressie op de voet kunnen volgen. Viktor heeft dit jaar echt enorm veel nieuwe figuren bijgeleerd en zal volgens mij zeker eens kans hebben om het BK te winnen. Michael heb ik dit jaar nog niet zien boarden, maar hij blijft natuurlijk een van de absolute toppers in België; iedereen weet dat hij enorm goed presteert in competitie.”

“Mijn aanpak bekijk ik deels op de dag zelf. Meestal kijk ik naar de riders die voor mij op het water moeten. Als ik zie dat ze fouten maken, speel ik meestal op safe en zorg ik ervoor dat ik juist genoeg punten haal om erboven te raken. Als je de eerste rider bent, moet je natuurlijk wel het niveau bepalen en neem je dus altijd wat meer risico’s, om de druk op de andere riders te zetten.”

“Het is volgens mij een groot voordeel dat ik al kan trainen met de wedstrijdboot. Iedere boot is wel een beetje anders, en meestal duurt het als rider even om te wennen. Wij hebben geluk dat wij de boot kennen en dus weten hoe we er het meeste kunnen uithalen. Aan de andere kant zitten we op het BK allemaal met topriders, die technisch zo sterk zijn dat dit voor de meeste geen probleem vormt.”

Nieuwe figuren

Viktor Maddens deelt die mening. “Dat we al achter de wedstrijdboot kunnen trainen, is een enorm voordeel. Geen enkele boot is hetzelfde en een andere golf kan een groot verschil maken. Daarom heb ik wel geluk dat de familie De Meyer dit jaar een X22 heeft aangekocht. Een van de beste wakeboardboten die je kan kopen, op dit moment.”

“Ook mijn nieuwe boardsponsor West Side Gent geeft natuurlijk een extra motivatie om er volledig voor te gaan. Ook heb ik veel getraind bij Mania-k sportsclub om fysiek sterk te staan.”

“Een podiumplaats moet haalbaar zijn”, aldus de 24-jarige Izegemnaar, die zaterdag nog won bij de Pro’s in Terneuzen. “Maar na twee jaar zonder competities is het moeilijk om de concurrentie in te schatten. De voorbereiding is ook wel wat minder geweest. Door de vele regen was het moeilijk om tijdstippen te vinden, tussen het werk door.”

“Wel heb ik veel nieuwe figuren, dit jaar. Maar veel figuren zijn nog niet constant genoeg om in competitie vertrouwd te landen. Maar ik heb ze natuurlijk wel nodig om een goed resultaat neer te zetten. Er zal dus ook een beetje geluk nodig zijn.”

“Michael heeft al veel ervaring en is moeilijk op fouten te betrappen. Hij is voor mij altijd al een van de grote concurrenten geweest. Ik heb dit jaar wel de tricks om het hem moeilijk te maken.”

Vervelende knie

“Mijn doelstelling op dit BK is een podiumplaats bemachtigen”, zegt Michael Callebert (35) uit Koolskamp. “Ik verwacht dat ook Thibo en Viktor op dat podium zullen terechtkomen. En misschien kan Viktor mij eindelijk eens beaten”, lacht Michael.

“Wegens problemen met mijn knie heb ik minder getraind. Persoonlijk heb ik geen problemen ondervonden om te trainen door het slechte weer of de coronapandemie. Watersport mochten we gewoon doen tijdens de coronaperiode, behalve in het absolute begin, en het weer is niet echt een obstakel als je echt wil trainen.”

“Wegens de knie zal ik op het BK eerder op safe spelen. Nieuwe tricks zijn er niet bij. Ik kon ook al met de wedstrijdboot trainen, wat inderdaad een voordeel geeft. Elke golf is een beetje anders, dus kan je je tricks al aanpassen waar nodig.”

(RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.