IVAC-Izegem huldigt marathonlopers

Rechtstaand v.l.n.r. Bart Wuyts, Veerle Maertens, Patrick Pattyn, Dominique Pattyn, Rony Tack en Kjell Van Daele. Gehurkt v.l.n.r. Freddy Wallaert, Koenraad Vandommele, Nikolaas Notredame. (gf)
Redactie KW

De Leest was de place-to-be voor de IVAC’ers op zaterdag 17 januari. Het bestuur riep er zijn leden samen voor de jaarlijkse statutaire vergadering. Voorzitter Koenraad Vandommele gaf toelichting bij de rekening van 2019, gevolgd door de begroting 2020. Die werd door de vergadering unaniem goedgekeurd.

Tijdens de pauze werd er geklonken op het nieuwe jaar, een jaar dat opnieuw volgeboekt staat met clubactiviteiten. Bij de voorstelling van de nieuwe kalender viel de geplande busreis naar het Nederlandse Geldrop op. De interesse onder de aanwezigen was duidelijk merkbaar. Er werden al marathonplannen gesmeed. En zo sluiten we naadloos aan op het laatste onderdeel van deze vergadering: de marathonhulde.

Ongeveer 40 jaar geleden liep IVAC’er Marcel Declercq de eerste marathon voor Ivac. Deze prestatie sprak tot de verbeelding en sindsdien worden jaarlijks de marathonlopers gehuldigd door het bestuur. Dames worden ook beloond voor halve marathons.

In 2019 liepen zes heren een of meerdere marathons. Veerle Maertens en Elke Verleyen werden gehuldigd voor hun prestaties op de halve marathon. Geen nieuwe namen in 2019, maar wel ervaren tot zeer ervaren atleten. Rony Tack liep zijn 11de marathon voor Ivac in september. Na een onderbreking van vijf jaar bond Bart Wuyts nog eens de loopschoenen aan voor 42,195 km in Zeeuws-Vlaanderen. De snelste marathon werd door Matthias Wallaert gelopen in Gent. Hij zetten een persoonlijke besttijd neer met 2u57’28”. Nikolaas Notredame liep zijn 4de en 5de marathon in Zwalm en Eindhoven. Ook Nikolaas verscherpte zijn besttijd. Maar hij was duidelijk nog niet tevreden en liep op training een betere tijd in eigen stad. Ooit komt de dag dat hij onder de drie uur duikt.

Het was duidelijk een boerenjaar voor de Izegemse VrijeSporters, want ook Kjell Van Daele noteerde een persoonlijk record in de recreatieve marathon van Lendelede. Hij deed ook nog pogingen in Stasegem en de Leiemarathon, maar daar had hij ongeveer een half uurtje langer nodig voor hij de finish bereikte.

Als laatste werd clubtrainer Dominique Pattyn gehuldigd. Hij liep 10 marathons in 2019 en daar bovenop nog eens 4 ultralopen. Er zaten enkele straffe exploten tussen. Als eerste Ivacer liep hij een marathon in Andorra. In volle zomer deed hij er 7u35’08” over en daarmee versloeg hij het record van de langste marathon (in tijd) bij Ivac. In april nam hij in Aarschot deel aan een 6-uren-loopwedstrijd en legde er net geen 72 km af. Dominique liep al 112 marathons voor zijn club. In totaal werden er door 131 Ivacers, 853 marathons gelopen in 24 verschillende landen.

In 2026 zal IVAC zijn gouden jubileum vieren en het zou mooi zijn als in dat jaar de 1000 ste marathon gelopen wordt. Daarvoor zijn er uiteraard lopers nodig. Zin om ook tot deze ervaren groep van marathonlopers te horen? Neem dan zeker contact op met het IVAC-secretariaat (051 31 44 15 – email: koen.vandommele@scarlet.be). Eén jaar lidmaatschap kost er amper 25 euro (incl. sportongevallenverzekering) of 31 euro (incl. verzekering wielertoerisme).

Op zaterdag 1 februari staat de volgende activiteit gepland: de Coopertest op de Izegemse atletiekpiste. Ook niet-leden zijn welkom. Iedere woensdag wordt er van 17u30 tot 18u30 getraind op de Izegemse atletiekpiste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier