Ironman in Hawaï wordt voor Kristof Desmedt ook zijn laatste volledige triatlon

Kristof Desmedt: "Met een deelname aan Hawaï heb ik er het maximum uitgehaald." (foto KDS)
Redactie KW

Kristof Desmedt kwalificeerde zich tijdens de Ironman van Baskenland voor het WK Ironman in Hawaï dat nu zaterdag 12 oktober plaatsvindt. Hiermee komt voor hem een droom uit. Hij hoopt een sterke prestatie neer te zetten en wil met dit WK meteen zijn laatste wedstrijd over de volledige afstand afhaspelen.

Na 15 jaar als financieel directeur bij Procter & Gamble te hebben gewerkt _ eind december nam hij immers afscheid van zijn job daar _ wilde Kristof Desmedt het professioneel over een andere boeg gooien. Maar niet zonder eerst de realisatie van een grote droom na te streven: meedoen aan de WK Ironman in Hawaï. Negen maanden later mag hij effectief zijn valiezen pakken om naar het mytische eiland af te reizen. .

“Ik had in 2013 al meegedaan aan de Ironman van Zurich en wou me dolgraag eens kwalificeren voor Hawaï. Het was nu of nooit, en het is gelukkig nu geworden. Het doel was mijn ‘slot’ te bemachtigen in de Ironman van Nice, op een parcours met veel hoogtemeters, maar daar waren de inschrijvingen al afgesloten. De wedstrijd in Vitoria-Gasteiz (14 juli), voor het eerst in het Ironman circuit opgenomen, vormde een mooi alternatief.”

Sinds begin dit jaar trainde de 38-jarige Kristof, die lid is van de Izegemse Triatlonclub, heel hard om daar bij de top vier in zijn leeftijdsgroep (35-39 jaar) te horen. “Het zwemmen is mijn zwakste onderdeel, het was de ambitie om na het fietsen bij de top tien binnen te komen. Dat lukte net. Vervolgens hielden mijn schoonvader en echtgenote me op de hoogte van mijn inhaalbeweging, na een halve marathon had ik die vierde plaats te pakken. Het podium was te hoog gegrepen, maar het lukte wel om mijn positie te behouden en onverhoopt onder de negen uur te finishen.”

“Toen ik daags nadien, op mijn verjaardag, tijdens de slotceremonie zeker was van deelname, zat ik op een roze wolk. Een onbeschrijflijk zalig gevoel, te meer daar we vervolgens onze zomertrip met de camper konden verderzetten. Het was meteen de beste gezinsvakantie ooit!”

Fietsstage in Calpe

Vanaf augustus begon Kristof weer duchtig aan de conditie te werken. “Mijn lichaam protesteerde eerst nog wat, maar tijdens een weekje hoogtemeters malen in de Pyreneeën en een (fiets)stage in Calpe, vond ik de goede benen terug.”

Ik wil op een comfortabele manier de aankomst halen, het liefst na een knappe prestatie

“Nu telt maar één ding: op een comfortabele manier de aankomst halen, het liefst na een knappe prestatie. Ik heb voor mezelf geen tijdsdoel voorop gesteld, omdat het onmogelijk te voorspellen is in welke omstandigheden we de wedstrijd zullen moeten afhaspelen. Ik vrees een beetje voor een woelige oceaan tijdens het zwemonderdeel, maar in principe moet ik perfect gewapend zijn om de uitdaging tot een goed einde te brengen.”

Kristof vreest de hitte niet, maar weet wel al dat het normaal zijn laatste volledige triatlon wordt. “Met een deelname aan Hawaï heb ik er het maximum uitgehaald, maar het is wel de bedoeling om als lid van de Izegemse triatlonclub actief te blijven in kwart- en halve triatlons, alleen vergen die minder trainingsuren.”

“Ik ben ook aan het solliciteren voor een nieuwe professionele uitdaging, bij voorkeur in eigen provincie. Dan kan ik alles ook beter combineren met tijd voor mijn vrouw Karen en de kindjes Lara (5), Nina (3) en Milo (1).”

Tweede huwelijksreis

Zijn echtgenote gaat mee naar Hawaï, de kindjes supporteren vanop het thuisfront. “We willen er een tweede huwelijksreis van maken, blijven na de wedstrijd ook nog een weekje op het eiland. Hopelijk mogen we dan op het strand met een gevoel van euforie liggen nagenieten van een knappe prestatie”, lacht Kristof, die als laatste voorbereidingswedstrijd op 21 september als duatleet nog meedeed aan ‘De Halven van Damme’.

Ook Oostrozebeekse Charlene Ottevaere opnieuw van de partij in Hawaï

Twee jaar nadat Charlene Ottevaere met een tijd van 10 u. 19′ als elfde in haar leeftijdsgroep over de mythische finishlijn in Kona liep, kwalificeerde ze zich opnieuw voor Hawaï.

“Hoewel ik toen veel lovende reacties oogstte, had ik er zelf toch meer van verwacht. Mijn ambitie was een toptienplaats en een tijd van 10 u. 15′. Mijn eindtijd was maar vier minuten trager, maar ik stond toen niet zo fris aan de start en voelde me nooit echt in mijn sas tijdens de wedstrijd. Nu wil ik beter doen.”

De in Oostrozebeke wonende sportdiëtiste en coach, die haar Hawaï-ticket veroverde tijdens de Ironman van Nice, veranderde het geweer van schouder. Met Karl Van Biervliet koos ze een nieuwe coach, die voor een andere aanpak opteerde. “Waar ik vorige keer drie weken voor de wedstrijd ter plaatse was en er nog een vrij zwaar trainingsblok afwerkte, ben ik nu een weekje later vertrokken en was de zwaarste arbeid al achter de rug voor ik het vliegtuig op stapte. Het zorgt ervoor dat ik me zowel mentaal als fysiek frisser voel.”

Dat is een groot verschil met 2017, toen de huidige triatlete van 3MD Triatlon Dendermonde zelfs wat uitgeblust was. “Ik hoop vooral met nog flink wat reserves aan de afsluitende marathon te beginnen, zodat ik dit keer wel een plaats in de top tien kan veroveren. Dat moet haalbaar zijn, temeer het dit jaar beter is gelukt de balans met mijn werk te bewaren en er meer ruimte voor rust was. Het zou voor heel veel voldoening zorgen mocht ik nu mijn doel wel bereiken, maar een eindtijd durf ik niet meer voorop zetten, gezien je nooit kan voorspellen in welke klimatologische omstandigheden we aan de bak moeten.” (BVC)