Internationale voorbereiding van Olympisch roeier Niels Van Zandweghe valt in het water

© ACR
Redactie KW

Omwille van het coronavirus heeft de Internationale Roeifederatie FISA alle wedstrijden tot eind mei geannuleerd. “Het roeiseizoen is grotendeels onthoofd”, zegt Frans Claes als coach van de Belgische lichte dubbeltwee.

Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Gentenaar Tim Brys wonnen vorige zomer op het WK in het Oostenrijkse Linz de B-finale en dat was goed voor een kwalificatie voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo. Het duo moest vorige maand omwille van de coronadreiging eerder terug keren van stage uit het Italiaanse Varese en mag nu ook een kruis maken over de voorbereiding tijdens de komende internationale wedstrijden.

Onder meer de Wereldbekers van Sabaudia (10-12 april) en Varese (1-3 mei) in Italië, alsook Luzern (22-24 mei) zijn geannuleerd. Ook de Olympische kwalificatieregatta (17-19 mei) in datzelfde Luzern, Zwitserland kan niet doorgaan. Het EK in het Poolse Poznan (5-7 juni) staat voorlopig wel nog op het programma, zij het als enig internationaal event tot de Spelen.

Ook in eigen land zijn de twee internationale regatta’s in het Gentse, in april en mei, afgelast. “Er blijft enkel nog het EK, als het overeind blijft”, zucht Frans Claes. De FISA kan nog niet meegeven hoe de Olympische tickets nu zullen verdeeld worden. “We tasten dus in het duister. Het IOC en de organisatie houden het momenteel bij laten doorgaan”, weet de coach. Voor zij die zich via allerlei kwalificatietornooien nog zouden kunnen selecteren is alles geannuleerd. “Hoe dat verder moet blijft een groot vraagteken. Dinsdag zou een volgende evaluatie komen van de FISA met verdere bepalingen. Ondertussen trainen wij in skiff, mits het in acht nemen van de strikte voorschriften, zoals het niet betreden van kleedkamers, geen gebruik van douches en kracht- en gymzalen.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier