Internationale Brugge Boat Race geannuleerd

In het weekend van 27 en 28 februari zou de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) uitpakken met de 27ste editie van de Brugge Boat Race. Het coronavirus zorgt er echter voor dat de internationale roeitweedaagse niet kan plaatsvinden.

De Brugge Boat Race kan bij de achtriemen ook rekenen op de deelname van recreanten.© ACR
De Brugge Boat Race kan bij de achtriemen ook rekenen op de deelname van recreanten.© ACR

De Brugge Boat Race staat bij vele internationale roeiers met stip genoteerd. De wedstrijd wordt beschouwd als de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. Op zaterdag komen de achtriemen in actie, op zondag de kleinere boottypes. De organisatie binnen de KR Brugge heeft besloten om de tweedaagse dit jaar te schrappen. Frank Pottie: “Gezien de grote onzekerheid omtrent de ontwikkeling van het coronavirus en de beschermende maatregelen die zowel bij ons als in de omgevende landen op dat moment zullen gelden, hebben we beslist om het evenement dit jaar niet te organiseren.”

Logistiek complex

Vorig jaar kon de Brugge Boat Race wel plaatsvinden, net voor het ingaan van de lockdown. Toen was het weer op de eerste dag van de regatta de grote spelbreker. De gekruiste races met achtriemen op het kanaal tussen Brugge en Oostende moesten omwille van een vrij sterke wind worden afgelast . Het was toen de tweede keer in 26 jaar dat de wedstrijd met achtriemen niet kon plaatsvinden.

“Dat we dit jaar het ganse weekend moeten schrappen is voor onze vereniging uiteraard een streep door de rekening”, zegt Frank Pottie. “ Anderzijds is het financieel risico van zo’n omvangrijke evenement met een beperkte opkomst erg groot . Dan hebben we het nog niet over de logistieke complexiteit om een tweedaags sportevenement, met een deelnemersveld van normaliter om en bij de duizend roeiers uit een zevental landen, op een veilige manier te organiseren. We zouden moeten rekening houden met strikte sanitaire maatregelen, afstandsregels, mondmaskerplicht, beperkingen op het vlot, geen kleedkamers en douches, eventuele tests vooraf, contact tracing…”

Kleiner, nationaal evenement?

De Brugge Boat Race is een evenement met een sterk internationaal deelnemersveld uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. “Al deze landen zijn momenteel even hard of nog harder getroffen dan België. Net zoals bij ons gelden er in de meeste van deze landen restricties op het roeien in meermansboten. Momenteel kan er niet getraind worden in gestuurde achten, het koninginnennummer en hoofdevenement van deze tweedaagse.”

“Het is tot slot ook onzeker of de coronamaatregelen tegen dan al voldoende versoepeld zouden zijn om vlot reizen naar en uit Brugge toe te laten”, aldus Frank Pottie. “ We geven onze trouwe internationale gasten nu al de datum mee voor de 27ste editie van de Brugge Boat Race: 26 en 27 februari 2022 .” Bij de KRB wordt intussen overwogen om in het bewuste weekend een beperkt, nationaal evenement te organiseren voor junioren. Zodra de plannen concreet zijn, laat de organisatie dit weten. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.