Dinsdag 21 januari, 2020

IN BEELD - Spanning troef in de 46e TAC Rally in Tielt

Kris Princen met Bram Eelbode (Beernem) in de praatstoel won voor de vierde maal de TAC Rally maar moest tot het einde knokken voor deze zege.

Cédric Cherain was het snelst uit de startblokken en de Waal nam resoluut de leiding. Maar het gebrek aan ervaring speelde Cherain parten want op de derde proef ging hij van de weg en was de opgave een feit. Kris Princen nam het commando over maar de Volkswagen Polo R5 kon nooit een kloof slaan met de achtervolgende Skodas Fabia R5.

Sebastien Bédoret, het jonge talent dat volop de steun van Skoda België krijgt, realiseerde verschillende besttijden en bleef Princen onder druk zetten tot de allerlaatste klassementsproef. Princen bleef echter foutloos en behaalde zo zijn tweede zege van het seizoen. De Limburger wordt daarmee titelkandidaat nummer één. Bédoret beloonde het vertrouwen van Skoda met een knappe tweede plaats en lijkt klaar om aan te sluiten bij de top van het Belgisch rallygebeuren.

Adrian Fernémont werd knap derde voor Vincent Verschueren. Verschueren, ex-winnaar te Tielt, maakte dit jaar nooit aanspraak op de zege en was allesbehalve tevreden over zijn Skoda die punch miste. Ghislain de Mevius moest vrede nemen met de vijfde plaats nadat zijn Fabia R5 problemen kreeg met zowel de motor als de versnellingsbak. Hij bleef wel Patrick Snijers voor die de Volkswagen Polo R5 nog volop aan het ontdekken is en beseft dat het nog een pak sneller moet indien hij wil meedoen voor de prijzen. Bert Cornelis redde de West-Vlaamse eer met een zevende plaats. De garagehouder uit Handzame kende problemen met de pop-up klep en miste duidelijk wedstrijdritme maar was uiteindelijk zeer tevreden met zijn resultaat.

In de M-Cup zagen we traditiegetrouw een snelle start van de Nederlander Mats Van den Brand maar even traditiegetrouw ging de Nederlander halfweg de rally hard van de weg. Franky Boulat nam de leiding over maar moest kort daarna aan de kant met een afgelopen riem. Uiteindelijk werd het dan een duel tussen Kurt Braeckevelt en Cris Algoedt waarbij Kurt Braeckevelt het pleit won met 3,9 seconden verschil. "Na vijf jaar M-Cup is dit mijn eerste zege in mijn thuisrally", aldus de garagehouder uit Oostrozebeke. Cris Algoedt was ondanks zijn tweede plaats toch zeer tevreden : "We verliezen hier vandaag enkel door de normtijd die ons opgelegd werd na het ongeval van Munster," besloot de traiteur uit Zwevezele.

Bij de historics won Nick Toorré verdiend voor Dirk Deveux. De garagehouder uit Beitem moest echter lijdzaam toezien hoe een voorsprong van een volle minuut smolt als sneeuw voor de zon. "De laatste proeven begon de motor te sputteren en te roken en verloren we een halve minuut per klassementsproef. Gelukkig haalden we nog de finish en kunnen we zo onze eerste zege in het historic gebeuren vieren."

Bij de Juniors werd er, zoals gewoonlijk, hard gereden van begin tot einde en dat had natuurlijk zijn gevolgen. Gilles Pyck nam de leiding na de eerste omloop. Tijdens de tweede ronde ging Grégoire zwaar van de baan en wipte de Nederlander Van der Marel over Pyck naar de leiding. In de laatste omloop gingen zowel Pyck als Snaet nog van de baan en verloren beide West-Vlaamse jongeren veel tijd. Uiteindelijk won Van der Marel voor Joachim Wagemans en Snaet.

In het Criterium tenslotte stond er geen maat op Steven Dolfen die zijn wederoptreden vierde met een klinkende zege. Het podium kleurde volledig West-Vlaams met Jeroen Van Wanseele als tweede en Jelle Segers als derde.

(FMAI)

De uitslag :

Princen-Eelbode V.W. Polo R5

Bédoret-Walbrecq Skoda Fabia R5

Fernémont-Maillen Skoda Fabia R5

Verschueren-Prévot Skoda Fabia R5

De Mevius-Jalet Skoda Fabia R5

Snijers-Thierie V.W. Polo R5

Cornelis-Depoortere Skoda Fabia R5

Reynvoet-Verbeke Skoda Fabia R5

Van Parijs-Heyndrickx Porsche 997 GT3

Demaerschalk-Delorge Citroën C3 R5