Ieperse club wil mensen van diverse nationaliteiten door middel van cricket samenbrengen

Enkele leden van de Ieper Cricket Club tijdens een training op het Minneplein voor de coronamaatregelen werden afgekondigd.' (foto SD)
Redactie KW

De werking van de Ieper Cricket Club staat door de coronamaatregelen op een laag pitje. De ploeg begon als initiatief in het Fedasil opvangcentrum in Poelkapelle, maar wil nu zo veel mogelijk mensen samenbrengen. “We vragen geen inschrijvingsgeld, zodat iedereen de kans krijgt om te sporten”, aldus Caroline Ameloot.

Door de coronamaatregelen is de werking van heel wat sportclubs ‘on hold’ gezet. Velen kijken nu dan ook reikhalzend uit naar de dag dat ze opnieuw hun favoriete sport kunnen uitoefenen in teamverband. Ook de Ieperse Cricket Club verlangt naar dat moment. “De ploeg ontstond in ons centrum”, zegt Caroline Ameloot van de dienst animatie en buurtwerk. “We geven de inwoners alle mogelijkheden om te sporten. Ze wilden dolgraag cricket spelen en dus hebben we ze die kans gegeven. Het motiveerde de inwoners enorm. Wanneer er mensen aan het spelen waren, kwamen anderen kijken en supporteren. Mensen van verschillende nationaliteiten wonen in het centrum, maar van een taalbarrière was er geen sprake. Een blik volstond tijdens het spelen. De sport brengt ze gewoon samen.”

Iedereen welkom

Het doel was aanvankelijk om te sporten in het centrum, maar de coach van de ploeg wou er nog meer uithalen. Hij wou cricket bekender maken bij de Ieperse bevolking en nog meer mensen samenbrengen. “Er is daarop een samenwerking ontstaan tussen de sportdienst van Ieper, vzw Uit De Marge, Group Itro en Fedasil om het project op lange termijn verder uit te bouwen. We willen iedereen de kans geven om de sport te ontdekken. Daarom leggen we de drempel zo laag als we kunnen. We vragen geen inschrijvingsgeld en zo willen we mensen uit kwetsbare situaties maximaal de kans geven om te komen sporten bij ons. Ik kan het niet genoeg herhalen, iedereen is welkom. Wanneer we onze trainingen hervatten, kan je eens komen meedoen en ontdek je of je cricket leuk vindt.”

“We willen iedereen de kans geven om de sport te ontdekken”

De Ieperse Cricket Club trainde, voor de invoering van de coronamaatregelen, op het sportveld van het Minneplein. “De sportdienst van stad Ieper heeft ons sterk geholpen bij de opstart van de club en daar zijn we dankbaar voor.” Om cricket te spelen heeft de ploeg ook specifiek materiaal nodig. De zoektocht hiernaar verliep aanvankelijk moeilijk. “Zo’n cricketbat vind je niet zomaar in de sportwinkels. Uiteindelijk hebben we die moeten bestellen via Groot-Brittannië. Gelukkig krijgen we ook ondersteuning van de Belgian Cricket Federation. Als we wilden deelnemen aan een toernooi gaven zij ons toegang. Voorlopig trainen we nog een beetje als een amateurclub, maar daar gaan we verandering in brengen. We willen ons professioneel organiseren om zo een volwaardig cricketteam op te starten in de toekomst. We krijgen daarbij ook de mogelijkheid om vanaf september te trainen op de terreinen aan de sporthal. In Zonnebeke is er bijvoorbeeld een echt cricketterrein. Wie weet kunnen we in de toekomst daar zelf toernooien organiseren en spelen.”

Mondmaskers maken

Door de coronamaatregelen moeten ook de inwoners van het centrum in Langemark in ‘hun kot’ blijven. “Ze missen cricket enorm, maar ze beseffen zeker en vast dat het nu even niet anders kan. Voor ons als medewerker is het wel moeilijk om de mensen bezig te houden. De kinderen kunnen we nog aangepaste opdrachtjes geven, maar de volwassenen hebben nu weinig mogelijkheden qua ontspanning. Maar het is echt mooi om te zien hoe ze zich aangepast hebben. Ze houden zich goed aan de social distancing en hebben enorm veel respect voor deze situatie.”

De inwoners wachten dus geduldig af tot ze weer mogen sporten. Ondertussen willen ze zich ook nuttig maken ten tijde van deze crisis. “De mensen maken nu mondmaskers voor ons centrum en het zorgcentrum de Vleugels in Klerken. Daarnaast helpen ze ook bij boeren in de buurt. Ze komen zelf met die voorstellen omdat ze iets willen betekenen voor onze maatschappij. De dankbaarheid die ze daarvoor krijgen, doet hun ook veel deugd”, besluit Caroline. (SDI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier