Houtland AC voor de tweede keer op rij in 4×100 meter Memorial

HAC-estafetteploeg scholieren meisjes met van links naar rechts Maité Beernaert, Jane Verduyn, trainer Noël Coddens, Nore Vandekerckhove en Luna Lauwers.
Redactie KW

De scholieren Maité Beernaert, Luna Lauwers, Jane Verduyn en Nore Vandekerckhove lopen vrijdag 31 augustus in Brussel de 4 x 100 meter van de Memorial Youth. Drie van de vier atleten maakten het vorig jaar al mee. Maité en Luna brachten samen met Rani Vincke en Axelle Damman als vierde het clubrecord op 48″71. Zij kwalificeerden zich toen pas één week vooraf met de zevende chrono (49″42) voor de Memorial. Deze keer behoorde het Houtlandviertal met 49″62 op 5 mei in Ieper meteen tot de zes pregeselecteerde clubs.

Maité Beernaert, die dankzij haar tweede plaats bij de Vlaamse jeugdkampioenschappen ook de 100 meter van de Memorial Youth loopt, schat de kansen in. “Vorig jaar ging het buitengewoon snel. Waasland won met 47″33. Wij werden vierde met 48″71. Geen enkele nationale scholierenploeg liep dit seizoen sneller. Zo behoorde ik zaterdag bij de provinciale match tot het West-Vlaamse viertal, dat met 48″94 de beste nationale jaarprestatie neerzette. Rani Vincke, in 2017 de snelste van ons viertal, kwam als juniore niet meer in aanmerking.”

“Mits goede wissels, zit er vanavond toch winst in”, vindt Maité. “Wij staan tweede op de lijst na Waasland dat dit seizoen amper 5/100 sneller liep. Jane maakte het vorig jaar mee vanaf de zijlijn. Zij was toen reserve. Nore Vandekerckhove behoort voor het eerst tot onze Memorialploeg.”

De Wijnendaalse eerstejaars voelt zich geen nieuwkomer. “Ik volgde sinds mijn aansluiting nu tien jaar geleden bijna elk jaar samen met mijn ouders vanop de tribune de Memorial. Nu vind ik het tof om er vrijdag als atlete bij te zijn. Op het moment van de waarheid komt er de stress bij. Ik ervaar het als positieve stress.” Het lijkt een team verspringsters. Maité Beernaert, Luna Lauwers en Nore Vandekerckhove voeren met 6m13, 5m26 en 5m24 de West-Vlaamse seizoenlijst alle categorieën aan. Enkel Maité Beernaert schreef zich in voor het BK-scholieren verspringen. Nore verkiest de 400 meter horden en het hinkstapspringen. De Ichtegemse Luna Lauwers combineert de 400 meter met de 100 meter horden. “Verspringen is er dit seizoen niet meer bij. Ik scheurde in mei een spier in de voet en lag zeven weken stil. Twee weken geleden verzwikte ik die voet. Ik schrapte de provinciale match om absoluut de Memorial te halen. Conditioneel lig ik achter. Dat was vorig jaar niet anders. Toen ging mijn hele voorseizoen door een blessure aan de ribbenkast verloren.

In 2017 verbleef ik in de Gentse topsportschool. Dit jaar train ik weer in Torhout bij Noel Coddens en zat in dezelfde klas wetenschappen-wiskunde als Jane Verduyn.” (Hans Vanbesien)