Heulenaar Christian Goethals was eerste West-Vlaming in Formule 1

© heemkundig tijdschrift Heulespiegel
Redactie KW

Stoffel Vandoorne treedt komend weekend op de GP Formule 1 van Bahrein in de voetsporen van Christian Goethals, de eerste West-Vlaming ooit die aan de start van een F1-race verscheen.

Christian Goethals was de jongste zoon van René Goethals, die burgemeester van Heule geweest is. Zijn vader stierf op oudejaarsavond 1928, enkele maanden na Christians geboorte. Christian was een tijdlang jachtpiloot bij de Belgische Luchtmacht in Koksijde. Hij raakte gepassioneerd door de autosport en nam eerst deel aan rally’s.

F1-debuut in GP Duitsland

Daarna stapte hij over naar Formule 2. Hij nam het op tegen namen als Fangio, Olivier Gendebien en Stirling Moss. Begin augustus 1958 – hij was toen 30 – debuteerde hij in de Formule 1 op de Nürburgring in Duitsland. Zijn brandstofpomp begaf het echter en hij moest opgeven. Het was zijn eerste en enige deelname.

Christian Goethals in een Porsche in de Grote Prijs van Leopoldstad (Congo) in 1961, zijn laatste race.
Christian Goethals in een Porsche in de Grote Prijs van Leopoldstad (Congo) in 1961, zijn laatste race.© heemkundig tijdschrift Heulespiegel

Goethals was een verwoed Porscherijder maar reed in Duitsland met een Cooper Climax. In 1959 werd hij op de Nürburgring nog 5de op de 1.000 km. In 1961 stopte hij met racen en opende een garage in Kuurne. Nadien verkocht bij boten en caravans.

Kasteel van Heule

Met zijn moeder was Christian Goethals tot 1964 de laatste bewoner van het kasteel van Heule dat later gemeentehuis werd en waar nu verenigingen vergaderen. Hij woonde nabij Heulebos en is in 2003 op 74-jarige leeftijd overleden.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.