Henri Demesmaeker wereldkampioen Nacra 15 catamaranzeilen

Redactie KW

De zeiler uit Knokke-Heist kan met deze wereldtitel voor ons land naar de Olympische Spelen voor de jeugd.

Het wereldkampioenschap zeilen Nacra 15 catamaran had plaats in het Spaanse Barcelona. De Nacra 15 is een nieuwe boot in de middenklasse die speciaal voor de jeugd ontworpen is en is gekozen voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) van 6 tot en met 18 oktober in Buenos Aires, Argentinië.

Er namen aan het WK zestig boten deel, goed voor 120 jongeren uit achttien verschillende landen, met op het programma vier reeksen per dag. Zeven Belgische teams van het RBSC Youth Sailing Team, onder leiding van gewezen Olympisch ex-vicekampioen Sébastien Godfroid, waren aanwezig. Enkel de eerste zeven landen konden zich voor Argentinië kwalificeren.

Na tien reeksen in diverse weersomstandigheden te hebben gevaren, kroonden Henri Demesmaeker (17) uit Knokke-Heist en de Antwerpse Frédérique Van Eupen (15) zich uiteindelijk tot wereldkampioen en kwalificeerden zij zich op die manier voor de Youth Olympic Games.

Wie daar uiteindelijk ons land zal vertegenwoordigen wordt bepaald tijdens het Europees kampioenschap Nacra 15, van 11 tot 18 augustus in het Italiaanse Como.

Spannende strijd

“Het belooft dus nog een spannende strijd te worden tussen de Belgische jeugdzeilers die allemaal aan elkaar gewaagd zijn”, zegt Henri Demesmaeker van RBSC in Duinbergen. “Zo vielen andere van onze jeugdteams afgelopen WK ook in de prijzen. Axelle Van Eupen en Justine Van Tongel kroonden zich als eerste volledig vrouwelijke team en Frederic Vandewalle en Soetkin Orbie behaalden brons in de categorie onder 16 jaar. Meer dan talent genoeg dus om ons land te vertegenwoordigen in het jeugd catamaranzeilen.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier