Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist wordt vierde op Youth Olympics

Redactie KW

Henri Demesmaeker (RBSC Youth Sailing Team Duinbergen) uit Knokke-Heist behaalde samen met de Antwerpse Fréderique van Eupen de vierde plaats op de Youth Olympic Games in de reeks Nacra 15. Het talentvolle zeilduo werd eerder dit jaar wereldkampioen en Europees kampioen bij de jeugd.

De 17-jarige Henri Demesmaeker was ook vlaggendrager voor ons land op deze Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. De Nacra 15 catamaran is een nieuw soort boot, speciaal ontworpen voor deze Spelen, en vereist een man en vrouw aan boord. Henri stuurt en de 15-jarige Fréderique bepaalt mee de tactiek.

Het duo stond dinsdagavond zevende op 14 boten na vijf races en klom woensdagavond op naar de vierde plaats. Ze moesten enkel Argentinië en rechtstreekse concurrenten Nederland en Frankrijk laten voorgaan. Donderdag kregen de zeilers een rustdag. Vrijdag werden er weer drie races gevaren. De Belgische youngsters stegen naar de derde plaats en hadden evenveel punten als Nederland, de tweede in de rangschikking.

Zaterdag vond de finaledag, met nog één race te gaan, plaats. Daar ging het iets minder goed voor Henri en Fréderique. Ze strandden uiteindelijk als vierde op vier punten van Nederland, de derde in de eindstand. Het Argentijnse duo behaalde goud op het thuisfront, Frankrijk heeft zilver. Toch een mooie prestatie in een eerste deelname aan de Youth Olympics.

(LM – foto World Sailing)