Heel wat deelnemers tijdens Belgisch kampioenschap halve marathon in Wevelgem

Onder een verschroeiende zon daagden meer dan 600 atleten op voor het Belgisch kampioenschap halve marathon in Wevelgem. De race, niet geheel incidentvrij, werd gewonnen door de Oost-Vlaamse Tommy Kinders.

© CL

De organisatie hoopte op een gunstig weerbericht en werden niet teleurgesteld. Met temperaturen die vlot over de 27 graden liepen, gepaard met een verschroeiende zon, waren zowel lopers als toeschouwers massaal van de partij.

Leiemarathon

De Alpro Leiemarathon, ooit een kleinschalig gebeuren, groeide doorheen de jaren uit tot een wedstrijd van wereldformaat. Dit jaar kon men zelfs deelnemers uit Zweden noteren! Naast een kidsrun, een wedstrijd speciaal voor de allerkleinsten, stond er eveneens een 5 en 10km traject op het programma. Het gros van de aanwezigen kwam echter voor de marathon en vooral de halve marathon, die dit jaar eveneens dienst deed als Belgisch Kampioenschap. Een totaal van 2000 lopers verscheen op die manier aan de start in Wevelgem.

De Oost-Vlaamse Tommy Kinders kroonde zichzelf tot Belgisch kampioen halve marathon. Met een tijd van 1hr09 verslond hij de 21km aan een gemiddelde snelheid van 18.13km/u. Bij de dames mocht de Limburgse Mieke Gorissen zich tot Belgisch beste kronen met een tijd van 1 uur 16 en een gemiddelde snelheid van 16.60km/u.

De organisatie van het Belgisch kampioenschap, waarmee de Leiemarathon zich op internationale kaart wist te zetten, verliep niet geheel zonder problemen.

Heel wat deelnemers tijdens Belgisch kampioenschap halve marathon in Wevelgem
© CL

BK voor burgemeesters

Ter hoogte van de brug van Kortrijk ontbrak een seingever, waardoor de 5 koplopers een verkeerd traject volgden. Na meer dan 1 kilometer werd het hen duidelijk dat ze het verkeerde traject aan het volgen waren en hadden nadien de grootste moeite om het parcours opnieuw te vervoegen.

In de marge van het Belgische kampioenschap halve marathon, werd eveneens het BK voor burgemeesters georganiseerd. 6 burgervaders verschenen aan de start van de halve marathon, waaronder Jan Seynhaeve, de eerste burger van Wevelgem. Helaas moest hij halverwege de race opgeven. “Het was hard, echt hard zelfs” laat hij optekenen. “De zon was overal, nergens was er schaduw en de warmte was moordend. Ik heb het wat onderschat denk ik maar mijn respect voor alle atleten die hier vandaag verschenen”.

https://www.youtube.com/watch?v=TZLlOrhPzjE

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.