HC Kortrijk Spurs is de enige competitieve ijshockeyclub in West-Vlaanderen

Vicevoorzitter Kenneth Deryckere en voorzitter Marie Joye proberen de ijspiste tegen september speelklaar te maken. (foto MT)
Redactie KW

Bij ijshockeyclub HC Kortrijk Spurs hopen ze dat ze in september weer op het ijs kunnen staan. Voorlopig houden ze bij de club vrijblijvende off-ice trainingen voor de leden, omdat het moeilijk is om tijdens deze warme periode de ijsbaan goed te onderhouden. “Onze leden komen massaal naar die trainingen. Iedereen heeft goesting om er opnieuw in te vliegen”, zegt voorzitter Marie Joye.

Ook deze club uit Kortrijk moest noodgedwongen alle trainingen en wedstrijden staken door het coronavirus. Al gaf dat wel wat meer ademruimte voor de vereniging die de laatste jaren heel wat verandering meemaakte. “We hebben als club eens de tijd gehad om eventjes gas terug te nemen”, begint vicevoorzitter Kenneth Deryckere. De club ontstond met de naam ‘The Jets Gullegem’ en sinds vorig jaar heet ze nu HC Kortrijk Spurs. “We hebben een turbulente overname gehad waarin we dus met een nieuw bestuur begonnen. We kregen onder andere een nieuw logo met bijbehorende truitjes.”

De herenploeg van de Spurs speelt in Divisie 1 en eindigde dit seizoen op de derde plaats. “Divisie 1 is eigenlijk het hoogste niveau binnen België.”

BeNe-league

“Om dat juist te kaderen, is de BeNe-league de hoogst mogelijke competitie in België en Nederland”, vertelt Kenneth. Die competitie bevat elf clubs, waarvan vijf Belgische ploegen. Voor de Kortrijk Spurs is die stap naar het hoogste niveau nog te vroeg. “Onze club is nog volop bezig met groeien. We komen van een club met een 30-tal leden en zijn nu met meer dan 100. Ook organisatorisch is het niet zo simpel. Bijvoorbeeld het stadion moet aan heel wat voorwaarden voldoen, mochten we willen toetreden tot die BeNe-league. We zijn ambitieus en zouden dat in de toekomst wel zien zitten als dat financieel mogelijk is”, voegt voorzitter Marie Joye toe.

De ijshockeyclub mag dan wel ambitieuze toekomstplannen hebben, toch willen ze vooral de jeugd een kans geven om het tot het hoogste niveau te schoppen.

Lid vanaf 5 jaar

“We schenken veel aandacht aan onze jeugdopleiding. De kleintjes kunnen hier al instappen vanaf vijf jaar en het zijn dan ook spelertjes van die leeftijd of ouder waar we hard naar op zoek zijn.” Ook wanneer de club nieuwe spelers aanwerft voor de herenploeg, wil het vooral spelers aantrekken die uit de buurt komen. “Wanneer ze niet uit onze jeugdopleiding doorstromen, halen we ze toch nog dicht bij huis. We spelen dus vooral met mensen uit West/Oost-Vlaanderen. Onze ploeg bestaat grotendeels uit lokale talenten en dat willen we ook zo houden.”

HC Kortrijk Spurs

Opgericht in: 1989 (origineel: The Jets Gullegem, sinds 2019: HC Kortrijk Spurs);

Voorzitter: Marie Joye;

Vicevoorzitter: Kenneth Deryckere.

Secretaris: Annelies Depoorter.

Aantal leden: 130, dringend op zoek naar nieuwe jonge leden vanaf 4 jaar. Enige West-Vlaamse competitieclub.