Hans Van den Buverie eerste winnaar van Iron Lakes

Hans Van den Buverie. © ACR

De triatleet uit Bredene wint de enige triatlon over de lange afstand in ons land.

De wedstrijd nabij de Lacs de l’Eau d’heure in Wallonië bestond uit halve afstand en een volledige afstand, met een ruim Belgisch en buitenlands deelnemersveld. De site is ideaal voor een long distance triatlon. In 2015 had er nog het Belgisch kampioenschap op de Olympische afstand plaats en de organisatie hoopt zelfs om er in 2020 een volwaardige Ironman race 70.3 te organiseren. De meren zijn kunstmatig aangelegd en er werd gezwommen nabij het stuwmeer.

Hans Van den Buverie, afkomstig uit Bredene en lid van de Oostendse triatlonclub 12B04, won de eerste editie van deze Iron Lakes over de lange afstand, met 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een afsluitende marathon. Hij finishte in 8u55’47” en versloeg Nelix Pex met meer dan twaalf minuten. François Fouss werd derde op 21 minuten en 51 seconden na de winnaar. Tom Mets uit Limburg en vriend van de uit West-Vlaanderen afkomstige Lore Vanclooster won de wedstrijd over de halve afstand. Thomas Vanhalst en François Reding werden tweede en derde. Alexandra Tondeur won bij de dames.

Aan beide wedstrijden namen met de trio’s inbegrepen ongeveer 1.000 atleten deel. (ACR)