Hannes Obreno stoot met reekszege door naar halve finale

© BELGA
Redactie KW

Hannes Obreno heeft op de Rotsee van Luzern de Europese olympische kwalificatieregatta voor de Belgen geopend. De Bruggeling moest zich bij de eerste twee roeien om zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale. Obreno loste de verwachtingen met een reekszege resoluut in.

Obreno is één van de weinige topskiffeurs die echt niet thuishoren in deze ultieme olympische kwalificatieregatta. Onze landgenoot sloot het WK 2014 als achtste af en een jaar later finishte hij vierde in de World Cup-finale en vijfde op het EK 2015. Zijn enige mindere wedstrijd was net de B-finale op het WK. Normaliter hoort hij daarin altijd thuis bij de top drie en pakt hij dan ook dat olympisch ticket. Op de slotdag van het WK strandde hij echter op een zesde plaats in de B-finale, twaalfde in de totaalstand en dus moet Obreno deze week in de ultieme kwalificatieregatta aan de slag.

Van bij de start voorin

In zijn voorwedstrijd lootte hij de Bulgaar Kristian Vasilev, de Zwitser Markus Kessler en de Duitser Syring Philipp, respectievelijk de nummers tien, elf en twaalf van het recente EK dat Obreno nog met een puike vierde plaats afrondde. De andere tegenstanders waren de Oekraïner Oleksandr Lukianenko, tiende op het EK in dubbeltwee, en Lukas Babac (Slovakije), die zich op dat EK 2016 tot Europees kampioen in de lichte skiff kroonde. Op papier leek zich binnen de eerste twee roeien een haalbare opdracht voor Obreno en dat bleek ook in de eerste meters. De Bruggeling nestelde zich meteen op een tweede plaats en liet het initiatief aan de Slovaakse lichtgewicht wereldkampioen. Obreno zag dan de Duitser Syring naderen en luidde meteen zijn aanval op leider Babac in. Op 800 meter van het einde nam hij de fakkel van de Slovaak over en diepte hij dan rustig de voorsprong tot een kloof van een volle bootlengte uit.

Lukas Babac sloeg de aanval van Syring succesvol af en mag dus met onze landgenoot aan de slag in de halve finale. Hannes Obreno kan trouwens met veel vertrouwen ook de andere races tegemoet kijken, want zonder echt voluit te gaan pakte de Bruggeling al uit met de tweede snelste tijd van de achttien skiffeurs. Daarvan mogen slechts de eerste drie uiteindelijk aanspraak maken op een ticket voor Rio.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.